Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Явор Матеев: Окомплектовани сме на 100% с войници

[post-views]
Генерал-майор Явор Матеев: Окомплектовани сме на 100% с войници

През есента очакваме първите машини от договора с фирма „Самел-90“ АД, заяви командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

– Господин генерал-майор, в срокове ли се изпълнява сключеният договор на 8 декември миналата година за придобиване на 98 машини от 10 типа за Силите за специални операции на стойност 49 998 000 лв.?  Както е според този договор, ще получите ли през септември тази година 30 от автомобилите?

– Машините са готови, вече са над 40 и се оборудват във фирма „Самел-90“ АД. Те са от всички типове – тежко бронирани, по-леко бронирани, евакуационни, логистични, свързочни, щабни… Текат различни процедури, примерно трябва да се монтират картечниците на някои от автомобилите. Но през есента очакваме първите машини от договора с фирма „Самел-90“. За момента не виждам съществени пречки този договор да не бъде изпълнен. Всичките 98 машини трябва да получим за три години, но очакванията са срокът да бъде съкратен, може би в рамките на две или две години и половина. Като пристигнат първите машини, ще ги посрещнем подобаващо с ритуал. 

– Ще бъде ли изградена работилница във ваш район, както е по договора, в която ще се извършват всички дозаводски ремонти?

– По работилницата в основния ни район има да се извършат доста дейности. Да, по договора фирмата ще я оборудва. Но има редица проблеми с финансирането и ние постоянно търсим резерви. Освен сграда и оборудване за работилницата, трябва ни и личен състав за нея, а такъв засега не е предвиден в логистичния батальон. Надявам се и това да се случи, тъй като фирмата е поела задължението в рамките на договора да обучи 30 офицери и сержанти от СКСО, които да работят с техниката и съоръженията на работилницата.

– Използвате ли ефективно безпилотната летателна система „Аеросонда“?

– Практиката и реалните обстановки налагат тази система да се използва не само в национални учения, а и за търсене и спасяване, при бедствия и други дейности. Занапред планираме да увеличим състава, който управлява дистанционно безпилотната летателна система  „Аеросонда“  и да имаме три подготвени смени. С един екипаж, и то доста редуциран, няма как да се работи в продължителност от няколко дни, и то денонощно. Всички вече се убедиха, че системата е модерна, изключително иновативна и ни дава много информация, дава ни много предимства. Така че трябва да увеличим три пъти числеността на екипажа и да сключим необходимите договори със стратегическия партньор САЩ за обучение на тези хора, защото към момента ние нямаме право да ги подготвяме тук. Сегашният ни състав на екипажа дори намаля от първоначалната бройка поради напускане на някои военнослужещи. 

– Получавате ли нови парашутни системи?

– Направихме наша обществена поръчка и преди месец закупихме 8 нови американски парашута PD ZERO 275. Те са за подготовка и обучение и се използват от спускачите при тяхната дейност на летателните апарати. Този тип парашут „Летящо крило” е за изпълнение на прецизни скокове и позволява отварянето на много ниски височини.

– Какво още не е направено на обновения учебен център „Црънча“?

– Мога да кажа, че всички дейности са завършени на 99%. Оборудвани са брифинг залите и помещенията за възстановяване и почивка на личния състав. Пречиствателната станция е завършена, резервоарите – също. Столовата е напълно оборудвана с хладилна техника и всякакви съоръжения. Единственото нещо, което предстои да се случи, е официално EVN да привърже новия комплекс към националната електрическа система. Необходимите такси от наша страна са отдавна платени. Има договорни отношения, които трябва да бъдат спазени. Новият трафопост също е изграден. Силно вярвам, че съответната комисия от МО ще започне да приема обекта, за да може в момента, в който се привърже трафопостът, да ни бъде даден за използване. На „Црънча” в момента тече проектиране и се надявам до края на месеца то да завърши, за да се възложи строителството на полосата за военен трибой – т.нар. 500-метрова полоса с 20 типа различни препятствия, която е по стандартите на НАТО и за състезания на CISM (Международен съвет за военен спорт). Тя ще бъде първата полоса в Българската армия по този модел и по тези стандарти. Ще има и сектори за хвърляне на гранати. Предстои да изградим този комплекс, надявам се до края на годината поне да го започнем.

– Свършиха ли ремонтните дейности в основния район на СКСО?

– Извършихме ремонт на няколко сгради с различно предназначение. Отремонтирахме гаражни помещения и работилници. Надявам се да ни бъде утвърден бюджет за ремонт на сграда, в която да приемем новата автомобилна техника. А когато тя се съхранява добре, ще я използваме по-дълго време.

–  Ще приемете ли скоро район „Чешнегирово”, където преди години бе разположена 25-а авиобаза?

– Общо взето, на „Чешнегирово” всяка година се изненадваме. Разкриваме все нови и нови обекти и съоръжения, и подземни, и надземни. Ние ги използваме по интересен и подобаващ начин, така че и подготовката на Тактическата група става в реални условия. Съгласно План 2026 през следващата година ни предстои да приемем в състава на СКСО район „Чешнегирово”. В него провеждаме много подготовки и огромна част от учебно-тренировъчните парашутни скокове. И в бъдеще плановете ни са да преместим там поне нашия Учебен център, така че да ни е по-лесно за работа независимо дали извършваме летателна дейност, или друг тип занятия и учения.

– Докъде стигна развитието на новата 1-ва група на СКСО?

– Тази група беше сформирана край София през ноември м.г. Сега, на 1 юли, я доокомплектовахме с личен състав на около 40%. Но това е  умишлено, защото там продължава проектирането и строителството. Искаме да завършим тази дейност и тогава напълно да окомплектоваме 1-ва  група. 

– А какво е окомплектоването с личен състав на другите формирования?

– Окомплектовани сме на 100%  с войници и нямаме вакантни места във всички формирования в Пловдив – в трите групи Специални сили, логистичния батальон, щабния батальон… Последният конкурс беше за длъжности, наскоро овакантени от хора, които са си тръгнали по една или друга причина. Някои от тях бяха по на няколко месеца служба, приети от последните конкурси, но не издържали съответните нива на подготовка, които следва да преминат в Специалните сили. Категорично мога да кажа, че през последните години ние започнахме много натоварена подготовка с новоприетите военнослужещи. Подготовката им се води по методика, сходна с тази на най-добрите курсове на Специалните сили, в които участваме в чужбина. Да, някои не издържат, около 10% не могат да преминат тези нива на подготовка. Имаме вече достатъчно кандидати, дано така продължава и занапред. Например веднага попълнихме с личен състав 17-те вакантни места. А конкурсът беше обявен за много кратко време, документите се подаваха само 7–8 дни за 10 места, но увеличихме малко бройките. Ние имахме над 40 кандидати, като голяма част от тях не преминаха авиолекарската комисия. Нашите изисквания за парашутисти са доста високи. Отсяваме много голям брой кандидати, преди да дойдат при нас. А след това натоварванията са големи и някои не издържат. Ние търсим не само количество, а търсим качество най-вече. Затова правим нещо много характерно. Целенасочено действаме да привличаме много спортисти, които знаем, че имат висока физическа подготовка и на които дисциплината и редът, които им е налагал спортът, ще им помогнат за по-бързата адаптация при нас.

– Колко от новопроизведените лейтенанти през тази година бяха назначени в СКСО?

– За съжаление, само трима постъпиха при нас. Това ни е сериозна болка. Не може в СКСО на Българската армия да дойдат само трима лейтенанти от завършилите военни училища. Но такова е било решението, приемаме го. От следващата година СКСО ще има квота, която ще заявим, така че ще приемем няколко пъти повече лейтенанти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани