Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът: Всички военни да се ваксинират!

[post-views]
Пентагонът: Всички военни да се ваксинират!

Задължителната имунизация не е новост за американската армия

Пентагонът ще поиска одобрението на американския президент Джо Байдън за въвеждане за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на 1,3 млн. военни, предаде „Ройтерс“. Искането ще бъде отправено до средата на септември, обявиха в понеделник от американското военно ведомство. След като въведе правила за ваксинация на федералните (държавните) служители, миналия месец президентът Байдън поръча на Пентагона да търси начин „как и кога“ да изиска от армията да се ваксинира. С този ход администрацията на Байдън отложи задължителната ваксинация срещу коронавирус за войниците на активна служба, допълва „Ройтерс“. Изискването за задължителна имунизация на държавните служители обаче се отнася и за 766-те хил. цивилни, работещи във военното министерство.

Понастоящем ваксините срещу коронавирус все още не попадат в обхвата на разрешените за спешна употреба. От изказване на Байдън става ясно, че включването на ваксинацията за COVID-19 в списъка на задължителните ваксини за служба в армията ще се случи от средата на следващия месец. Очаква се в началото на септември Федералната агенция по лекарствата да даде пълно одобрение за използване на ваксината на „Пфайзер-Бионтех“.

Засега няма краен срок за кампанията по ваксинация на военните. Те са и секторът с едно от най-високите нива ваксинирани. По данни на Пентагона с по две дози ваксина са малко над 1 млн. военни, а други 237 хил. са получили първа доза. Най-висок е процентът на ваксинираните във флота – 74, във авиацията е 65, а в Сухопътните войски ваксинирани са половината от бойците. В САЩ средният дял на ваксинираните хора над 18-годишна възраст е 60%.

Тъй като американските военни като цяло са по-млади и в добро физическо състояние, сред тях няма много жертви на коронавируса. По данни на Пентагона починалите са само 28 души.

И преди появата на COVID-19 в американската армия имаше поне седем задължителни ваксини плюс още 3–4 за войниците, изпращани в рискови климатични зони.

Ваксинацията срещу коронавируса в САЩ е задължителна и за работещите в някои сектори на икономиката и отделни компании. Сред тях освен федералното правителство са и щатските правителства на Калифорния и Ню Йорк, технологичните гиганти „Гугъл“ и „Фейсбук“, „Уолт Дисни“ и Националната футболна асоциация. Някои болници, университети, ресторанти, барове и други места за забавление също започнаха да изискват ваксини. В немалко от компаниите, където ваксинацията е задължителна, работят предимно офис служители, които вече са до голяма степен ваксинирани и не са склонни да работят заедно с неваксинирани. Големи компании, които разчитат на работници с ниски доходи – производители на храни, складове, супермаркети и други вериги от магазини, избягват да изискват ваксиниране от страх да не прогонят служителите си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани