Информационен център на Министерство на oтбраната

Талибаните превзеха Афганистан без бой

$973 млрд. са разходите на САЩ за 20 г. война.

В миналия брой на „Българска армия“ публикувахме една прогноза, че властта на президента Гани в Кабул може да рухне до месец, макар че повечето наблюдатели очакваха няколкомесечна съпротива. Е, сега вече е ясно, че няма нищо по-старо от вчерашния вестник. Талибаните превзеха Кабул без бой още в края на миналата седмица. Президентът Гани избяга в чужбина, а американците трескаво евакуират своя дипломатически персонал през летището на афганистанската столица, което остана последният обект, незавзет от новата власт.

Evacuees crowd the interior of a U.S. Air Force C-17 Globemaster III transport aircraft, carrying some 640 Afghans to Qatar from Kabul, Afghanistan August 15, 2021. Picture taken August 15, 2021. U.S. Air Force/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. – RC207P9FFGJS

Офанзивата на талибаните започна през миналия месец, когато стана ясно, че почти всички американски военни вече са напуснали Афганистан. Но бързината, с която подкрепяната от Вашингтон власт в Кабул рухна, просто смая света. Очакваше се тя да се съпротивява по-дълго, защото поне на книга имаше армия, която по численост и въоръжение значително превъзхождаше талибаните.

Официалните твърдения на властите в Кабул в последните 2–3 години бяха, че разполагат с 300-хилядна армия. Разследване на в. „Вашингтон поуст“ показа, че това число е силно завишено, защото мнозина от командирите водели на ведомост

войници призраци

за да вземат техните заплати.

Афганистанската армия е изграждана почти от нулата от американците, а по-късно – и от мисията на НАТО. Тя обаче така и не стана реална бойна сила най-вече заради гигантската корупция и нисък морал. Афганистан е голяма планинска държава, комуникациите между отделните провинции са силно затруднени, а войниците често са били изпращани в отдалечени райони без достатъчно боеприпаси, без да са получили заплати и дори без необходимите провизии. Но това, което ги пречупи окончателно, бе очакването за неминуемата победа на талибаните след обявеното от американците изтегляне. През това лято стана ясно, че лоялността към залязващата власт на Ашраф Гани е път за никъде. Алтернативите пред бойците от правителствената армия бяха три – да се предадат на талибаните и да спасят живота си, да се бият с тях до последно или ако са близо до северните граници на страната, да избягат в Таджикистан или Узбекистан. Усетили силата си, талибаните действаха изкусно с комбинация от методи –

заплахи, шантаж, подкупи

а когато това не работеше, влизаха и в кървави сражения. Видеоклипове, заснети със смартфони, показаха как хиляди афганистански военни се предават и предоставят на врага оборудване за милиони долари, доставено от САЩ.

Сега големият въпрос е дали Афганистан ще стане отново заплаха за международната сигурност, или Западът ще се терзае единствено от

моралния казус

че азиатската страна отново ще бъде потопена в мрака на една диктатура, незачитаща човешките права и най-вече тези на жените. Според мен, ако изключим бежанския поток, новата радикална мюсюлманска власт в Кабул ще остане по-скоро вътрешен проблем. Талибаните сигурно са си научили урока от 2001 г., когато бяха приютили Осама бин Ладен и неговата „Ал-Кайда“ и заради това понесоха жесток удар от американците. Все пак по-добре е да управляваш от Кабул, отколкото да се криеш в пущинаците под обстрела на американските бомби и ракети.

Каре!!!!

Числата

  • $83 млрд. са похарчили САЩ за въоръжаване, обучение и заплати на афганистанската армия след 2001 г. За сравнение – тази сума е 77 пъти по-голяма от военния бюджет на България за 2020 г.
  • 2448 са убитите американски военни в Афганистан плюс 1144 от други държави от НАТО. Жертвите сред афганистанските военни и полицаи са 66 хил. Още близо 51 хил. талибани и поне 50 хил. цивилни са убити в конфликта, сред тях са 72 журналисти.
  • $973 млрд. са разходите на САЩ за войната в Афганистан
  • $36 млрд. на американските данъкоплатци са отишли за програма за развитие и подобряване на управлението в Афганистан.
  • $19 млрд. от американските пари за Афганистан са били откраднати между май 2009 г. и декември 2019 г. по данни от доклад, поръчан от Конгреса на САЩ.

В каре

Какво обещават новите власти

Жените ще могат да се радват на право на работа и образование „в рамките на Шариата“ и като мюсюлманки ще са щастливи от това. Освен това „разликата между нас сега и отпреди 20 години е огромна“. Това бяха акцентите в първата пресконференция на талибаните в Кабул, след като овладяха афганистанската столица в неделя. Срещата с журналистите започна с рецитиране на Корана от техния говорител Забихулла Муджахид.

Това става в момент, когато талибаните все още не са сформирали правителство и преговарят, за да приобщят част от досегашния елит в името на легитимността си. Според Муджахид жените ще се радват на всички възможни права „в рамките на Шариата“ и Корана, ще могат да са активни в обществото. В края на миналия век талибаните не разрешаваха на жените да работят, нито да излизат без придружител или без покриващата цялото им лице (и с мрежа за очите) бурка, а момичетата не можеха да учат след 10-годишна възраст. Интерпретацията в някои големи световни издания все пак е, че движението обещава по-мек подход, отколкото между 1996 и 2001 г.

„Не искаме никакви вътрешни или външни врагове“ и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид. Според него талибаните няма да търсят реванш от предишната власт. Те вече обявиха амнистия за всички правителствени служители, а и за хора, наемани от почти изтеглилите се международни сили, включително работили за тях като преводачи.

„Никакъв вид наркотици“ няма да се отглеждат в Афганистан, няма да има и контрабанда „от сега нататък“. „Свободният от наркотици“ Афганистан обаче ще се нуждае от международна помощ“ – каза говорителят.

В каре!!!

Горчивият съветски опит

САЩ не са първата чужда военна сила, провеждала операции в Афганистан в най-ново време. От 1979 до 1989 г. в размирната азиатска държава се намира голям контингент от армията на Съветския съюз. Присъствието му там трябва да се разглежда на фона на глобалното противопоставяне между Москва и Вашингтон по време на Студената война. След големи колебания и съпротива от страна на почти всички висши генерали Политбюро на ЦК на КПСС все пак взема решение да подкрепи с войска дошлия на власт в Кабул чрез преврат просъветски режим на Народно-демократичната партия. Първоначално се е смятало, че съветският военен контингент влиза за кратко, но след като среща ожесточена съпротива от страна на ислямската опозиция в страната, той е принуден да остане за дълго, а числеността му нараства, като се движи между 80 и 104 хил. души. За 10 години през служба в Афганистан преминават 620 хил. съветски военни (според някои данни – до 1 млн.) и 21 хил. цивилни служители. Оценка за разходите на Москва в тази война е невъзможно да се направи, но те със сигурност са по-малки от тези на американците в периода 2001–2021 г., защото СССР воюва с наборните войници, които не получават възнаграждение и военни пенсии.

Според официални данни СССР губи в тази война 15 хил. убити и 417 души изчезнали безследно, ранените са около 54 000. Както американците през нашия век, така и съветската армия през миналия не успява да унищожи напълно съпротивата срещу подкрепяното от нея правителство в Кабул. Още в средата на 80-те години става ясно, че конфликтът в Афганистан е тресавище, и Москва започва да мисли за изтегляне на своя контингент. След април 1985 г. съветските войски вече не водят активни бойни действия, а подкрепят афганистанските си съюзници от въздуха и с артилерия. Изтеглянето на СССР продължава няколко месеца през общата граница между двете държави и приключва на 15 февруари 1989 г. Три години по-късно муджахидините завладяват Кабул и свалят от власт съветското протеже М. Наджибула. А през 1996 г. и те са свалени от талибаните.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top