Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов: Развиваме нови способности и за гасене на пожари

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов:  Развиваме нови способности и за гасене на пожари

Равносметката: 48 летателни часа и 385 водохвърляния

„Въоръжените сили и в частност Българската армия изпълняват редица задачи по третата им мисия за принос към националната сигурност в мирно време. Основните от тях са контрол над въздушните и морските пространства, участие в противодействието на тероризма и последствията от тероризма, участие в охраната на държавната граница, защита и подпомагане на населението, оказване на хуманитарна помощ, защита на критичната инфраструктура, неутрализиране на невзривени боеприпаси и др.“ Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред сутрешния блок на БНТ.

По думите на адмирал Ефтимов България е разделена на пет зони, където се подготвят и действат формирования от Българската армия за овладяване или преодоляване на последствията от бедствия. Става дума за промишлени аварии, радиоактивно замърсяване, наводнения, пожари, неутрализиране на невзривени боеприпаси и др. 22 формирования има само за борба с пожарите.

Стана ясно, че от 22 юли досега освен летателни средства от ВВС над 500 военнослужещи от Сухопътни войски също са оказвали помощ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при овладяване на обстановката във връзка с пожарите.

„Много е важна ролята на общинските и областните кризисни щабове. За да действаме ние, трябва да има инициатива – документ от областните управители. В тези щабове има представители на Въоръжените сили, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Там има предварителна информация какво се случва и каква помощ може да бъде поискана от армията. Иницииращият документ е искане от областните управители. Така се действа по отношение на гасенето на пожарите“, подчерта адмирал Ефтимов.

Такива са били действията и по отношение на един от последните пожари в Пловдивско. Постъпило е искане от областния управител за формирование от Сухопътни войски. Когато се касае за въздухоплавателни средства, тогава искането постъпва от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР. Това е съгласно установени процедури и тристранни заповеди. Когато се касае за авиомедицинска евакуация и за превоз на екипи и органи за трансплантация, както и пациенти, тогава процедурата се урежда по искане на Министерството на здравеопазването.

„По отношение на гасенето на пожарите са констатирани 48 летателни часа, 385 водохвърляния. Вертолетът „Кугар“ има вместимост на устройството за водохвърляне 2 т. Около 800 т вода са хвърлени от въздуха в борбата с пожарите от вертолетната авиация“, подчерта началникът на отбраната.

По думите му вертолетите са много ефективно средство и на фона на пожарите, които са в съседните страни, и във връзка с климатичните промени всички се убеждаваме, че има такъв ефект. „От 2015 г. у нас съществува определено ниво на амбиция по отношение на способностите за гасене на пожари от въздуха. Българската армия поддържа 4 хеликоптера. Два от тях са „Кугар“ и другите два са Ми-17. За тях ние разполагаме с подвесни устройства. Ми-17 може да носи 2,5 т вода. За да се извърши успешно едно водопускане, е необходим екипаж, изправен вертолет, подвесно устройство“, каза още адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната съобщи, че се прави всичко възможно да се увеличи броят на хеликоптерите и вече разполагаме с вертолет Ми-17, който беше облетян. Първо обаче екипажите трябва да преминат определени часове на подготовка за гасене на пожари в равнина и хълмиста местност – до 1000 м надморска височина. След това се провежда обучение за действия в ситуация над 2000 м надморска височина.

Хеликоптерът не може да бъде пуснат, без да са били извършени задължителните организационни и технически мероприятия в подготовката на летците.

„Когато действаме в процеса по гасенето на пожари, ние оказваме помощ, водещи са колегите ни от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Искам да им благодаря за координацията, защото всички видяхме колко рискова е тази дейност. Нещастният случай с двамата горски служители е пример. Затова предварителната информация и предварителният инструктаж, координацията на място, окончателният инструктаж са много важни елементи“, каза още адмирал Ефтимов.

И „Спартан“-ите ще се включат в битката с огъня

„Догодина се надявам да имаме още една уникална способност със самолети „Спартан“. По договора с фирмата от 2006 г. има възможност за индиректен офсет и министърът на отбраната е в контакт с министъра на икономиката, за да се реализира този офсет по отношение на модернизация на самолетите ни „Спартан“ за развитие на способности за гасене на пожари от въздуха“, съобщи началникът на отбраната.

Тази система се нарича „Гардиън“. Тя позволява да се товарят определени специализирани контейнери с вода или с друга течност за гасене на пожари. „Вместимостта общо е 11 т, което значително увеличава способностите на авиацията за действия при гасене на пожари“, каза адмирал Ефтимов.

Вода може да се взема от всеки водоем с дълбочина над 2 м 

„От 27 юли досега ВВС са участвали в гасенето на горски пожари в районите на Твърдица, Розино, Старосел, Михилци, Ястребец в Рила, над с. Югово. Лятото се очертава доста горещо“, посочи заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

Вертолетите се използват в труднодостъпни местности, където всички останали средства не могат да се използват ефективно. Единственото средство на такива места, което може да подпомогне действията на пожарникарите и да ограничи до известна степен пожара, това са именно вертолетите. Това е масова практика в Европа и по света, в такива труднодостъпни райони да се използват въздушни средства за гасене на пожари.

„От всеки водоем с дълбочина над 2 м може да се взема вода. Това е основното предимство на подвесната система за гасене на пожари. Относно самата операция това е един от най-сложните видове подготовка за летателния състав. Това е така, защото си има определени изисквания за пилота, за да придобие тази подготовка и след това да изпълнява такъв род операции. Един пилот трябва да бъде изграден като пилот и да бъде опитен, а за това си има определени изисквания за придобиване на специалност и определен брой летателни часове. След това започва подготовката на даден пилот за участие в операции за гасене на пожари. В такива условия вертолетът, двигателят, всички системи работят на пределни режими. Изисква се максимална концентрация от пилота“, каза още бригаден генерал Мирчев.

Отзивите са повече от показателни

„Ето един от многото отзиви за участие на Румъния в помощ при гасенето на пожарите в Гърция: „Гледаме със страхопочитание румънските пожарникари. Дойдоха румънските пожарникари в Евия (о-в Евия) с машините си. Устроиха си свой независим щаб (устроиха го само за една нощ) със собствено захранване и логистика, вдигнаха дронове, картографираха потоците и горските пътища, отчетоха посоката на вятъра и заложиха в плана си сценарии за разпространението на огъня. Облечени са в униформи с вътрешна връзка помежду си. Разпънаха пожарни маркучи с дължина 60 м и вземат вода от безбройните потоци и локални водни извори. Защитиха ги със специални предпазители, до които места достигаха по пътища така, че да не пречат на леките коли, а и те самите да не се влияят от тях. Отново издигнаха дронове и насочиха местните хора и пожарогасителите да минат през най-подходящите места, за да направят паралелни бразди с булдозери, устройват мостчета и са организирани и дисциплинирани като мравките!“

Съседите ни разполагат с модерна техника за гасене на пожари

В борбата с пожарите през този месец в помощ на засегнатите държави се включиха и сили и средства от съседни страни.

Гръцкият министър на обществения ред Никос Тоскас заяви, че Италия изпраща два противопожарни самолета „Канадер“, а Румъния също изпрати един самолет, за да помогнат в гасенето на бушуващите близо до гръцката столица пожари, които отнеха живота на най-малко 74 души. Тоскас добави, че ако е необходимо, Гърция може да поиска допълнителна помощ от други страни – членки на Европейския съюз.

Хърватия също предложи на Гърция да изпрати два самолета амфибия „Канадер“ CL-215.

Еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис заяви, че ЕС ще предприеме стъпки за подобряване на реакцията при природни бедствия, които стават все по-сериозни заради климатичните промени.

Стилианидис каза също, че ЕС ще окаже финансова помощ на Гърция за покупката на противопожарни самолети в бъдеще, както и за възстановяването на огромните щети от пожарите в областта Атика.

Самолет C-27J „Спартан“, конфигуриран за гасене на пожари, летя до Северна Македония, а самолет C-130 „Херкулес“ беше изпратен да осигури логистична подкрепа на румънските ВВС, съобщи румънското правителство на своя уебсайт. В изявлението се казва, че помощта е част от механизма за спешна помощ на ЕС. Самолетите се обслужват от 15 войници пилоти, навигационен персонал и помощен персонал.

Общо 23 противопожарни автомобила и 112 огнеборци от съседна Румъния се включиха в борбата с пожарите, обхванали Гърция. Внушителната колона премина през България напът към районите, опустошени от огнената стихия.

Cлужитeли и кoли oт Ceктoрa зa извънрeдни cитуaции и нa Миниcтeрcтвoтo нa вътрeшнитe рaбoти нa Cърбия бяха изпрaтeни в Гърция, зa дa oкaжaт пoмoщ нa зacтрaшeнoтo нaceлeниe oт гoлeмитe пoжaри, кoитo бушувaт в cтрaнaтa. Зa Гърция зaминаха 37 cлужитeли нa Ceктoрa зa извънрeдни cитуaции c 13 пoжaрни кoли, a в гaceнeтo нa пoжaритe бяха aнгaжирaни 14 пилoти c три хeликoптeрa.

Два хеликоптера Bell 212 и един Х-145 бяха изпратени в Гърция. Помощта под формата на ангажиране на членовете и превозните средства на хеликоптерното звено и сектора за извънредни ситуации на сръбското МВР са по заповед на президента на Сърбия Александър Вучич.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани