Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България е домакин на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийскo лято – 2021“

[post-views]

Съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийскo лято – 2021“ се провежда в нашата страна от 17 август до 7 септември 2021 г. В нея участват сили и средства от Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военноморските сили (ВМС), Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

По време на „Тракийско лято – 2021“ ще бъдат изпълнени тактически полети на малка височина, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини, превоз на войски и товари, учебни тренировъчни и бойни парашутни скокове денем и нощем от малка и голяма височина, директни действия за неутрализиране на терористични групировки, медицинска евакуация и др. Ще бъдат изпълнени и задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.

Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се усъвършенстват уменията на участниците за работа по процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на самолет „Спартан“, както и за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка от ВВС като страна-домакин.

Провеждането на „Тракийско лято-2021“ ще допринесе също за повишаването на оперативната съвместимост между участващите формирования в състава на международни оперативни сили, както и на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетни войски.

Ръководител на съвместната българо-американска летателна тренировка от българска страна е полковник Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили. Ръководител на парашутната подготовка в рамките на „Тракийско лято“ е подполковник Иван Богданов – командир на Учебен център за подготовка и бойно осигуряване в СКСО.

Източник: mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани