Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще има готовност да удря терористи в Афганистан

[post-views]
НАТО ще има готовност да удря терористи в Афганистан

7 българи очакват евакуация от Кабул

Макар да напуска Афганистан, НАТО ще бъде готова да атакува от разстояние терористични групи, ако те се окопаят там. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той даде извънреден пресбрифинг за ситуацията в страната, която вече е изцяло контролирана от талибаните. „Според споразумението от 2020 г. със САЩ талибаните гарантират, че Афганистан няма да стане платформа за международен тероризъм и за атака срещу съюзниците. Очакваме талибаните да спазят ангажиментите си. Ще следим отблизо ситуацията и съюзниците ще бъдат готови да ударят терористични групи от разстояние, ако се опитат да се установят в Афганистан. Вече успяхме да го направим с терористи в тази страна, каза Столтенберг в отговор на въпрос.

Макар и не в прав текст, Йенс Столтенберг призна за провала на съюзниците от НАТО начело със САЩ да предвидят развитието на ситуацията в Афганистан. Решението на Алианса за изтеглянето от азиатската страна не е било взето лесно. НАТО е била изправена пред дилема – да се изтегли и талибаните да си възвърнат контрола или да остане, като по този начин рискува нападения срещу нейните военнослужещи и да не се знае кога ще приключи мисията й в страната.

Междувременно шефът на Пентагона Лойд Остин обяви, че има около 4500 американски военни в Кабул и че няма враждебни търкания с талибаните и нашите линии за комуникация с техните лидери остават открити”. Пентагонът отбеляза, че в момента няма възможност да достигне до хората, които се намират извън летището в Кабул. Американските войски може да останат в Афганистан и след крайния срок за напускане 31 август, за да евакуират американци от азиатската държава. Това обяви от своя страна президентът на САЩ Джо Байдън.

Ситуацията в Афганистан определено не е безопасна и няма да бъде такава известно време. Затова ЕС не може да принуждава хората да се връщат там. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя участва в извънредната видеоконференция на вътрешните министри от страните – членки на ЕС. Непосредствен приоритет на ЕС е евакуацията на неговите граждани и персонал, както и на работещите за него и държавите членки жители на страната. Българската държава ще направи всичко необходимо, за да се изтеглят българските граждани от Афганистан, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов. По думите на Панайотов на този етап се знае за общо седем български граждани, които очакват евакуация от Кабул. ”България е в тесен контакт със съюзници и партньори относно евакуацията на българските граждани от Афганистан, защото операцията на НАТО приключи, България няма свой военен контингент на територията на Афганистан и нямаме сили и средства, разчитаме на съюзници и партньори”, уточни министърът. Част от българските граждани вече са изведени извън страната, работи се по извеждането на останалите.

Руски военен самолет се разби край Москва

Прототип на най-новия модел руски военнотранспортен самолет Ил-112 В с трима души на борда се разби по време на изпитателен полет близо до Москва, в района на Кубинка, съобщи компанията производител Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), цитирана от „Ройтерс“. Тримата членове на екипажа са загинали, предаде ТАСС, като се позова на властите. По първоначални оценки причината за трагедията е пожар в десния двигател на самолета. Пилотите до последно се опитали да овладеят летателния апарат, като в последния момент са го отклонили от жилищни сгради. Екипажът се е състоял от двама летци-изпитатели първи клас и борден инженер-изпитател. Командир е бил Героя на Русия Николай Куимов. 

Видеокадри, качени в интернет, показват как самолетът лети на ниска височина с горящо крило, преди да направи рязък завой и да се забие в земята.

Според източник от руските служби за извънредни ситуации един от двигателите се е запалил. „Преди падането вторият (десният) двигател на самолета се е запалил. Скоро след това самолетът се наклонил на дясната си страна, започнал да губи скорост, преобърнал се и паднал“, каза източник на ТАСС. Обединената авиостроителна корпорация разработва и тества Ил-112 В, който трябва да замени остарелия вече транспортен самолет Ан-26, посочва „Ройтерс“.

Над 80% от испанците имат поне една доза ваксина

Повече от 70 % от жителите на Испания над 12-годишна възраст са преминали пълния курс на ваксинация срещу коронавируса, съобщи испанското здравно министерство. По данни на ведомството 71,2 % от целевата група на населението (на възраст над 12 години) вече са преминали пълна ваксинация срещу коронавирус, а 82,8 % са получили поне една доза.

От началото на разпространението на коронавирусната инфекция в Испания има повече от 4,73 млн. случая на заразяване, като повече от 82 700 души с COVID-19 са починали. На 27 декември 2020 г. в страната започна ваксинационна кампания. В Испания се използват ваксини, разработени от консорциума „Пфайзер“/„Бионтех“ и от компаниите „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Джонсън и Джонсън“.

Северна Македония стана поредната балканска държава, чиито данни за новозаразените с коронавирус сочат навлизане в нова вълна. Дневните случаи в страната с население от 2 млн. души вече са над 1000. В резултат властите в Скопие разшириха обхвата на мярката задължително влизане със сертификат (за поставена поне на една доза или преболедуван коронавирус, но само ако оздравяването е било преди не повече от 45 дни) във всякакви заведения. Ограничението вече обхваща всякакви събития със струпване на хора – от сватби до концерти, семинари, обучения, културни и спортни прояви и дори посещения на игрални зали. Процентът на ваксинираните в Северна Македония е значително по-висок, отколкото в България.

В САЩ в обръщение към нацията президентът Джо Байдън обяви, че ще изисква работещите в домове за възрастни да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 като условие домовете да продължават да получават финансиране по програмите „Медикеър“ и „Медикейд“. Ново изследване показа, че ваксините срещу COVID-19 са все още ефективни за предпазване от хоспитализация, но ефективността им срещу нови случаи на заразяване е намаляла с разпространението на варианта „Делта“, отбелязва „Ройтерс“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани