Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Гърция ще броят делфините

[post-views]

Нов проект, стартиран от iSea, екологична организация, базирана в северния пристанищен град Солун, има за цел да проучи делфините от залива Термаикос, като регистрира всеки отделен бозайник.

Проектът, който стартира в края на пролетта с подкрепата на Sani Resort, включва систематичен мониторинг на китоподобните в залива Термаикос чрез идентификация със снимка, каза мениджърът на образователната програма на iSea Анастасия Хариту пред Атинско-македонската информационна агенция (ANA- MPA).

„Проектът включва и образователни семинари за деца, информиращи ги за китоподобните и биоразнообразието на страната ни като цяло“, каза тя.

Фотоидентификацията на делфините традиционно разчита на отличителни белези на гръбната перка, които според Хариту „са еквивалент на човешкия пръстов отпечатък“. Техниката помага на учените да регистрират и изучават популацията и разпространението на вида в залива Термаикос.

Досега в района са идентифицирани два различни вида делфини, афалините (Tursiops truncatus) и обикновените късоклюви делфини (Delphinus delphis). Афалините са доминиращите видове делфини в Гърция и често се срещат близо до брега.

„Популацията на така често срещаните делфини е намаляла изключително през последните десетилетия, което ги прави застрашен вид“, каза Хариту.

Причините са изчерпването на плячката, предизвикана от прекомерен риболов, и заплитането на делфините в риболовни мрежи.

Според iSea, въпреки общия спад на популацията на вида, Северно Егейско море е област, където те все още присъстват в доста голям брой, дори и днес.

„Основната цел на проекта е както системно проучване на разпространението и поведението на делфините, които се намират постоянно или от време на време в района, така и записване на поведението им в естествените им местообитания – район със значително биоразнообразие и важни дейности за икономиката на страната „, каза Хариту.

„Ние също се интересуваме от популяризирането на богатото биологично разнообразие на района сред местните жители и туристите, с цел да го“ проучим „допълнително по начини, които насърчават научните изследвания, но също така да даде възможност на обществеността да си взаимодейства и да изучава дивата природа, без да се намесва в нея. „, посочи еколожката.

Основана през 2016 г. в Солун, iSea зависи силно от дарения от своите поддръжници и годишен членски внос.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани