Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антителата на лама притъпяват Covid вариантите в лабораторно изпитване, твърди белгийски стартъп

[post-views]
Първи случай на маймунска шарка беше открит в Швейцария

Антителата на лама скоро биха могли да играят роля в глобалната борба срещу Covid-19, ако клиничните изпитвания, проведени от белгийска биомедицинска стартъп компания, оправдаят ранните резултати, съобщава Ройтерс.

Изследователи от Центъра за медицински биотехнологии VIB-UGent в Гент казват, че антителата, извлечени от лама, наречена Уинтър (Winter), са притъпили вирулентността на коронавирусните инфекции, включително на Covid вариантите, при лабораторни тестове.

Технологията, която би допълнила, а не заменила ваксините срещу Covid-19, като защитава хората с по-слаба имунна система и лекува заразени хора в болница, е потенциален „промяна на правилата на играта“, каза Доминик Терсаго, главен медицински директор на ExeVir, отделената от VIB-UGent компния.

Необичайно малки, антителата от лама са в състояние да се свържат със специфична част от спайк протеина на коронавируса и „в момента не виждаме мутации с висока честота където и да било близо до мястото на свързване“, посочи Доминик Терсаго.

Антителата също така показаха „силна неутрализираща активност“ срещу силно заразния вариант на Делта, добави тя.

Изследователите очакват клиничните изпитвания при здрави доброволци, започнати през миналата седмица в партньорство с белгийската фармацевтична компания UCB, заедно с изпитвания при хоспитализирани пациенти, да бъдат еднакво ефективни.

Заедно с други лами и представители на семейството на камилите, Winter произвежда версии на конвенционални антитела, които са по-малки, по-стабилни, по-лесни за възпроизвеждане и по-гъвкави от тези на други бозайници, каза Ксавие Саленс от групата VIB-UGent.

„Малкият им размер им позволява да достигнат цели, да достигнат части от вируса, които са трудно достъпни с конвенционални антитела“, каза той.

Търсенето на лечение за Covid-19 следва проучвания от 2016 г. на антитела на лама за борба с коронавирусите SARS и MERS. Френският фармацевтичен гигант Sanofi плати през 2018 г. 3,9 млрд. евро за Ablynx, базирана в Гент медицинска компания, специализирана в изследване на антитела на лама.

Междувременно Уинтър, чиито антитела вече могат да бъдат възпроизведени в лабораторията, се радва на „пенсиониране“ в частен парк за животни в Генк.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани