Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция замрази ратификацията на няколко меморандума по Преспанския договор

[post-views]
Над 300 бомби от Втората световна война бяха открити в района на старото атинско летище Елиникон

Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви във вторник на брифинг пред медиите, че парламентът на южната ни съседка засега няма да разглежда ратификацията на няколко меморандума, свъзани с Преспанския договор със Северна Македония, пище скопското издание „Независен“.

На въпрос на журналистите за това, доколко нератифицираните документи оставят пространство за военно сътрудничество между Скопие и Анкара, Иконому отговори, че Гърция има свои собствени военни договори със Северна Македония.

„Споразумението с Турция обхваща различно измерение на сътрудничеството, като например възможността за кредитна линия за закупуване на отбранителна техника. Страната ни, от своя страна, има свои споразумения с Република Северна Македония, а що се отнася до меморандумите, които не са ратифицирани, те ще бъдат гласувани своевременно в следващия период“, обясни говорителят на гръцките власти.

РСМ и Гърция подписаха три меморандума, които произтичат от Преспанския договор и бяха внесени за ратификация в гръцкия парламент през септември миналата година. Става въпрос за Меморандума за ускоряване на процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз; Меморандума за създаване на Координационен съвет за икономическо сътрудничество; Техническо споразумение за контрол на македонското въздушно пространство от гръцките ВВС.

Тези документи все още не могат да намерят място в дневния ред на парламента на южната ни съседка, а от опозиционната СИРИЗА (която подписа договора с РСМ) често обвиняват правителството на „Нова Демокрация“, че съзнателно отлага ратификацията заради вътрешни противоречия в консервативната партия във връзка с Преспанския договор.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани