Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Г-7 настоява за удължаване на срока за изтегляне на американските войски от Афганистан

[post-views]
Лидерите на Г-7 обсъждат налагане на пределни цени на руския петрол

Съюзниците на САЩ предупреждават, че няма да могат да евакуират всички граждани в Афганистан до 31 август. В момента лидерите на Г-7 обсъждат евентуалното удължаване на срока поставен от американския президент Джо Байдън. Срещата на лидерите е във виртуален формат, домакин е британския премиер Борис Джонсън.

Британският премиер Борис Джонсън, включително френският президент Еманюел Макрон настояват американският президент Джо Байдън да удължи срока от 31 август за напълно изтегляне на американските силни, срок който самият Байдън наложи. Удължаването ще има за цел да помогне на хиляди чуждестранни граждани, както и на афганистанци, които са работили или подкрепяли по друг начин американската операция на НАТО да бъдат изведени от страната. Талибаните от своя страна обаче настояват западните сили да завършат евакуацията до края на месеца и предупредиха, че крайния срок е ,,червената линия“, която не трябва да се пристъпва.  Засега американски войски контролират летището в Кабул, откъдето са евакуирани близо 59 000 души, главно афганистанци, работещи за чуждестранни сили.

Още в началото на седмицата премиерът Джонсън разговаря по телефона с държавния глава Джо Байдън за ситуацията в Афганистан. Според  Даунинг Стрийт двамата лидери са обещали да работят съвместно, за да гарантират евакуирането на всички граждани в Афганистан, имащи право да напуснат страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани