Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лавров предупреди: Русия не иска да вижда американски войници в Централна Азия

[post-views]

Москва. Москва не иска да вижда американски войници в Централна Азия, тъй като Организацията на Договора за колективна сигурност има общо пространство за сигурност. Това предупреди министърът на външнит работи на Руската федерация Сергей Лавров, цитира думите му вестник „Коммерсант“.

По думите на Лавров напускайки Афганистан, САЩ са искали да прехвърлят част от своята инфраструктура, оръжия и военен персонал на територията на съседни държави. Това ще им позволи, ако е необходимо, да нанесат удари по територията на Афганистан, ако последният „се държи лошо“, отбеляза първият дипломат на Москва.

„Мисля, че изданието The Wall Street Journal попита дали Русия би искала да види американски войници в Централна Азия. Не. Първо, имаме общо пространство за сигурност и това пространство има свои собствени задължения. Имам предвид Организацията на Договора за колективна сигурност, която предполага съгласието на всички съюзници по въпроси, свързани с разполагането на чужди въоръжени сили на тяхна територия“, обясни Лавров на пресконференция.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че на срещата на високо равнище през юни в Женева държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е подчертал пред американския си колега Джо Байдън, че Русия и Китай са против американското военно присъствие в Централна Азия и Афганистан.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани