Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще достави оръжия и хеликоптери на страни от Централна Азия

[post-views]
Русия започна големи учения в Арктика

Русия съобщи днес, че ще достави на страни от Централна Азия хеликоптери и оръжия на фона на опасенията, свързани с победата на талибаните в Афганистан, предаде Франс прес.

Става дума за поръчани от държави от региона руски хеликоптери, леки оръжия и модерни системи за защита на границите, каза пред РИА Новости Александър Михеев, шефът на Рособоронекспорт – руската държавна агенция за износ на оръжия.

Страните от Централна Азия, по-специално граничещите с Афганистан Узбекистан и Таджикистан, които бяха обект на джихадистки атаки през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на настоящия, са разтревожени от връщането на талибаните на власт.

Москва, която разглежда Централна Азия като своя зона на влияние и разполага с военни бази в региона, се страхува от нахлувания на афганистански джихадисти, включително въоръжени „бойци, преструващи се на бежанци“, които впоследствие може да се прехвърлят на руска територия. Друг повод за безпокойство е трафикът на опиум и хероин.

Русия зае помирителна позиция спрямо талибаните, като призна победата им, но ги прикани към „национален диалог“ с цел формиране на представително правителство.

При все това след съвместни маневри на Русия с армиите в Узбекистан и Таджикистан е предвидено и ново учение – от 7 до 9 май в Киргизстан ще тренират войски от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – военен алианс начело с Москва.

Участниците ще се упражняват в операции, насочени към „ликвидиране на незаконни въоръжени формирования, нахлули в територията на страна членка на ОДКС“, каза говорител на пакта, цитиран от Интерфакс.

Талибаните увериха по-рано, че не застрашават другите централноазиатски държави, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани