Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Георги Панайотов: Пращаме бойци за охрана на южната граница

[post-views]
Министърът на отбраната Георги Панайотов: Пращаме бойци за охрана на южната граница

„Между 400 и 700 военнослужещи със съответните екипировка и техника ще бъдат изпратени при необходимост на българско-турската и българско-гръцката граница заради увеличения миграционен натиск.“ Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов на тренировъчния полигон в с. Црънча.

Той уточни, че военнослужещите ще бъдат основно от двете Сухопътни бригади и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Те ще имат за задача да охраняват границите и да се противопоставят на миграционния натиск и нелегалното проникване на българска територия. Военнослужещите ще подпомагат дейността на органите на МВР – жандармерията и гранична полиция, включително за изграждане на преградни съоръжения, за медицинска евакуация, за наблюдение на границата и на морските пространства, ако се наложи, каза още военният министър.

По повод на процеса на евакуация на граждани от Афганистан в България той уточни, че става дума за до 70 афганистански граждани, които българската държава иска да евакуира, тъй като те са работили за България, за ЕС и за НАТО. „18 души вече са извън територията на Афганистан, а в момента се работи по изтеглянето на останалите“, уточни министър Панайотов.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с дешифрирането на данните от „черната кутия“ на катастрофиралия МиГ-29, той обясни, че е получено официално писмо от руската самолетостроителна компания, в което е посочено, че на 13 септември руската страна ще очаква българската група да пристигне в гр. Курск и заедно с българските специалисти ще започнат снемането на данните от устройството.

Министър Панайотов и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа присъстваха на демонстрация на способности на Учебен полигон „Црънча“ в рамките на съвместната българско-американска подготовка JCET. Тя се провежда от 16 август до 10 септември и в нея участват военнослужещи от СКСО и взвод от Специалните сили на САЩ.

Участниците в JCET демонстрираха планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни образци оръжия – на въоръжение в българската и американската армия; парашутни скокове; снайперска подготовка; тактически действия в затворени помещения; взривяване; патрулиране; засада.

След демонстрациите министърът даде много висока оценка за подготовката и представянето на Специалните сили и поздрави военнослужещите. Той подчерта, че учението е проведено с бойни боеприпаси, което демонстрира професионализма и прецизността на служителите в СКСО.

„Разбира се, че ако се вземе решение за използване на силите за специални операции, че ние ще действаме, използвайки тактики, действия и процедури, неразделно свързани с основните мисии на силите за специални операции, екипировка и оборудване. При необходимост ще използваме и безпилотната летателна система“, съобщи пред журналистите генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани