Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът връчи пагони на двама генерали

[post-views]
Президентът връчи пагони на двама генерали

Държавният глава: Назначенията идват в момент на трансформация на Въоръжените ни сили

Президентът връчи пагони на двама генерали

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев връчи пагоните на двама офицери,

удостоени с висши военни звания

и назначени на нови длъжности. Официалната церемония се състоя в Гербовата зала на „Дондуков” 2. Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали, офицери, близки на удостоените.

Обявени бяха указите, с единия от които държавният глава назначава бригаден генерал Валери Цолов на длъжността командир на Съвместното командване на силите и го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор”, а с другия – назначава полковник Тодор Тодоров на длъжността командир на Командването за логистична поддръжка и го удостоява с пагони на „бригаден генерал”.

За мен е истинско удоволствие да връча пагоните на удостоени с висше военно звание достойни български офицери, каза президентът Радев. „Уважаеми генерали, поздравявам ви с новите генералски звания и назначения. Те са признание за вашата вярна служба, за демонстрираните високи командирски, професионални и организаторски качества, за вашия принос за развитието на Въоръжените ни сили”, заяви държавният глава. Той посочи, че тези отговорни назначения идват в момент на усложнена среда за сигурност, в момент, в който Въоръжените ни сили са в процес на трансформация. Именно тези процеси поставят редица нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили, свързани с дълбока трансформация на системата за подготовка, на планирането, организирането и воденето на съвместни операции, на системата за логистично осигуряване, заяви президентът Радев.

Той сподели убедеността си, че с натрупаните

широки познания и опит

на тактическо и оперативно ниво генерал-майор Валери Цолов ще преведе Съвместното командване на силите през необходимата трансформация, така че да го превърне в структура с пълнокръвен капацитет за планиране, организиране и водене, в новата сложна обстановка, на съвместни операции, на участие на наши контингенти зад граница, както и за устойчиво взаимодействие с видовете Въоръжени сили.

Държавният глава отбеляза, че богатият опит на бригаден генерал Тодор Тодоров като логистик ще му помогне да организира и за кратък срок да превърне Командването за логистична поддръжка в решителен фактор за своевременното и надеждното логистично осигуряване на провеждането на операции и на ежедневните дейности и подготовката на Въоръжените сили.

„Убеден съм, че ще продължавате все така отговорно и достойно да работите за развитието на Въоръжените ни сили и за издигането на техния престиж. Поздравявайки ви още веднъж с новите звания и назначения, ви пожелавам много сили, енергия, висок дух и всеотдайност във вашата високоотговорна мисия”, каза президентът Радев.

За мен е чест в днешния тържествен за нас ден от свое име и от името на бригаден генерал Тодоров да изразя нашата благодарност по повод назначаването ни на новите длъжности и удостояването ни с висши офицерски звания като израз на признание и оценка на досегашната ни дейност, каза генерал-майор Цолов в словото отговор от името на удостоените. Пред нас

предстои дълъг и изпълнен с предизвикателства път

по който трябва да преминем, за да защитим и оправдаем гласуваното ни доверие, изтъкна той. И посочи: „Демографските фактори в страната ни и процесите по превъоръжаване на Българската армия ще бъдат предизвикателство за нас. Свързването на бойните платформи в единна и съвместна среда още повече ще засилят ролята на всеки един военнослужещ за ефективно и качествено изпълнение на поставените задачи. За нас е ясно, че само с военнослужещи, мотивирани и с високо самочувствие, с достойно уважение към техния труд и създаване на взаимно доверие помежду ни, успехите ще ни следват. Уверявам ви, че ще положим всички необходими усилия, за да съхраним и умножим авторитета на БА, с който тя се ползва в нашето общество и сред нашите съюзници”.

След церемонията генерал-майор Цолов каза за в. „Българска армия” какви са първите задачи, с чието решаване ще се заеме като командир на Съвместното командване на силите (СКС): „Те са всеобхватни. Започваме да се съобразяваме с новите задачи, които са разписани в Програмата за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Предстои да се усъвършенстват отделни процеси по отношение на планирането и вземането на решения. Хората в СКС, както и тези в Сухопътни войски са изключително мотивирани, с високо чувство на отговорност и съм абсолютно убеден, че с изграждането на взаимно доверие помежду ни всичко, което ни е поставено като задачи за изпълнение, ще се случи”.

Бригаден генерал Тодор Тодоров сподели за военния вестник: „Най-важното е да се изгради функциониращо Командване за логистична поддръжка (КЛП). Самото командване се формира от различни военни формирования. Така че първо

трябва да се изгради синхронът

между тях, след което да започне да функционира самото КЛП. Ние за разлика от някои изградени вече командвания нямаме гратисен период. Реално командването ще трябва да започне да функционира от 1 септември. Структурата на КЛП е изградена от военни формирования, които изпълняват своите задачи, така че това ще продължи и след 1 септември. Основното е да се получи ефективна работа на цялото командване”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани