Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Малчуганите не искат да си тръгват от детска градина „Средец”

[post-views]
Малчуганите не искат да си тръгват от детска градина „Средец”

„Играейки, се учим и учейки – играем“ е мотото на образцовото заведение към МО.

Детската градина преди години беше бреме. Децата не искаха да ходят там, защото не харесваха дисциплината и строгия ред. Не така стоят нещата обаче в държавна детска градина „Средец“ към Министерството на отбраната, която се намира в столичния район „Овча купел“. Тук ръководството твърди, че заедно с децата играят и се учат или иначе казано – „играейки, се учим и учейки – играем“. Това е мотото на детското учебно заведение, което е професионално оборудвано, и когато голям човек влезе вътре, разбира се, при спазването на всички противоепидемични мерки, се чувства като един истински Гъливер – всичко е миниатюрно, перфектно пригодено за деца на такава възраст.

Децата, които се намират в детска градина „Средец“ към МО, не искат да си ходят вкъщи. Това споделя директорът Пепа Дойчинова. Когато родителите им минават покрай входа на градината, за да се приберат в близкото военно общежитие, децата им не искат да се прибират с тях, защото им харесва тук. Това е може би най-точният атестат за факта, че ръководството и служителите на детското заведение наистина си вършат работата съвестно и най-важното – със сърце и душа.

Децата са чисти създания и ако усетят дори и лек фалш или недобронамереност, реагират моментално и напълно естествено, както и откровено. Именно такива са децата и в тази детска градина. Вместо да се страхуват от медицинската сестра, която обикновено е „страшна“, защото има спринцовки с игли, те я приемат за приятел. Така децата със своите необременени души възприемат добрите хора около себе си, а всички служители на детска градина „Средец“ явно наистина са такива, след като постоянно са на изпит пред чистотата на детските очи.

„Нашата детска градина е с капацитет от 50 деца, които са разпределени в две възрастови групи. Първата група са 3–4-годишни, а втората са 5–7-годишни и след това постъпват в първи клас. Групите са от по 25 деца. Заведението е създадено със специална мисия да подпомогне живота на военнослужещите и техните семейства при отглеждането, възпитанието и обучението на техните деца“, каза пред военните медии директорът на детската градина Пепа Дойчинова.

Тук децата идват всеки ден от 7 до 19 ч. Спазва се стриктно и държавният образователен стандарт за предучилищно образование. Учителите са с дългогодишен опит и децата успешно овладяват учебния материал, въпреки че са малки.

„Във връзка с пандемията имаме план за работа. Там сме описали всички мерки за безопасност. Децата в една група са не повече от 20 и не се смесват групи, като за всяка имаме отделен вход. Провежда се четирикратна дезинфекция на тоалетни и трикратна на под и повърхности. Два пъти се мият играчките. Изнесени са само такива играчки, които позволяват да бъдат дезинфекцирани. Прави се също така и дезинфекция на уредите в двора. Храната се доставя в индивидуални съдове за еднократна употреба“, твърди Пепа Дойчинова.

В момента групата от деца е сборна, която не надвишава 20 деца. През годината на няколко пъти имаше ограничения и детските градини бяха затворени, от това детско заведение са взели решение, че това лято ще работят, за да не се налага родителите военнослужещи да ползват неплатен отпуск и за да бъдат спокойни за своите деца.

Битовите условия са много добри. Заведението е оборудвано така, че създава условия за безопасно и добро отглеждане на деца. Имат парно на газ, климатици и обширен двор. Нямат стационарна кухня, но разполагат с разливни пунктове, снабдени със съответните разрешителни. Храната се доставя от външна фирма в термофорни съдове. Ръководството на детската градина също участва в изготвянето на менюто, съобразено с рецептурника с калориите, които са необходими за здравословното хранене на децата в този възрастов диапазон. Разполагат и със специална система за добри хигиенни практики, в която е описано откъде влиза храната, откъде излиза, как се получава и как се разпределя.

В иначе наистина просторния двор на детската градина децата играят свободно. Те изглеждат и са наистина щастливи. А какво повече могат да искат едни родители, които са толкова заети със своите отговорни професии в системата на Въоръжените сили, освен децата им да са нахранени, възпитавани от професионалисти и да бъдат цялостно обгрижени. Нали за това се бори всяка майка и всеки татко – детето му да е здраво и щастливо. Е, децата в държавна детска градина „Средец“ към Министерството на отбраната са именно такива – здрави, щастливи и доволни. Ръководството е от професионалисти, когато се налага строгост, тя се прилага съобразно принципите на педагогиката, когато ситуацията позволява, тогава може и да е по-свободно. Най-важното обаче си остава това, че децата не искат да си тръгват, а това значи само едно – те са доволни от престоя си в детската градина и я чувстват като свой дом, макар и временен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани