Информационен център на Министерство на oтбраната

Полковник Павлин Велков: Затворихме страницата „Афганистан“

Почти 20 години след началото на мисията последният ни командир там оцени високо ролята ни за възстановяването на страната.

След близо 20-годишно участие на военнослужещи и цивилни служители на Въоръжените сили на Република България в мисията на НАТО в Афганистан, националният ни флаг вече е в Националния военноисторически музей. Участието ни започва на 16 февруари 2002 г. с резолюция на ООН и решение за създаване на мисия на НАТО. В началото са стабилизиращите сили се преминава през различни етапи, като се продължава до декември 2014 г. От 2015 до 2021 г. е вторият етап – „Решителна подкрепа”.

Знамето и придружаващите го артефакти бяха предадени на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров от полковник Павлин Велков – национален командир на последния 42-ри български контингент в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Той беше любезен да сподели впечатленията си от мисията пред в. „Българска армия“.

 • Г-н полковник, какъв беше пътят на националния ни флаг от Афганистан до Националния военноисторически музей в София?
 • Донесох знамето и сертификата за автентичност, като ги предоставих на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на церемонията по тържественото посрещане на контингента през юли в Карлово. Беше отдадена заповед на командващия на войските в Афганистан по двама представители от нация да отидат при него, като единият задължително да е старшият национален командир. Беше предвидена церемония по снемане на националните знамена на държавите – участнички в мисията в Афганистан. Това е интересна история, защото след като пристигнахме на място с ротния командир на българската рота, бяха направени тренировки и когато трябваше да се състои церемонията, тя беше отменена по някакви причини. Официално бяха поздравени всички нации и ни казаха, че знамената остават. Отправихме въпроси от няколко нации, защото знаехме, че сме последните и след церемонията никой няма да остане в щаб-квартирата в Кабул, затова попитахме какво ще се случи със знамето, което за нас е безценно. Нямаше конкретен отговор през деня, но малко по-късно пристигна главният сержант на мисията, който ни каза, че всяка нация може да си свали и да си прибере националния флаг. Направихме един кратък клип на фона на шотландски гайди. Беше планирано цялата церемония да е именно на този фон. Петте нации решихме да поканим няколко човека от шотландския контингент и на този фон именно свалихме знамената и по този начин националното ни знаме беше прибрано и впоследствие връчено на командващия на СКС в София. Много държахме да си приберем знамето още тогава, защото първо ни казаха, че ще си го получим, но по какъв начин тогава все още не беше известно.
 • Вие сте последният командир на български контингент в Афганистан, какви са впечатленията Ви от тази мисия и беше ли тя с нещо по-особена от предишните мисии?
 • Да, имаше по-особени моменти например, че предстоеше да сдаваме много материални имущества. Иначе задачите, които се изпълняваха, бяха както и при другите контингенти. В различните периоди са били изпълнявани различни задачи. При нас бяха такива, каквито са били и при този контингент, от който ние приехме щафетата – охрана на вътрешния периметър. Това беше една много динамична мисия, защото за кратки срокове трябваше да се сдадат много имущества и много боеприпаси да се утилизират там на място, което изискваше едно наистина огромно усилие от всички нас.
 • Това сдаване на имущества и утилизация във връзка с приключването на самата мисия ли е, или беше рутинна задача за нашия контингент?
 • Беше във връзка с приключването на мисията ни в Афганистан. Ние сме последният национален контингент, който участва в тази мисия, и имахме задължението да свършим и тези извънредни, но планирани и важни задачи. Така ние затворихме страницата „Афганистан“.
 • Бяхте в нов район, това по някакъв начин отрази ли се на качеството на изпълнението на задачите?
 • Не се отрази, защото контингентът, който беше преди нас, вече беше се развърнал в този район и ние реално бяхме вторият национален контингент на това място. Така или иначе обаче, където и да сме, хората са различни и дори и да са имали мисия на това място преди, останалите хора са различни и самата мисия е различна. Човек трябва да е настроен, че отива на ново място.
 • С какво Вие и Вашите колеги от останалите национални контингенти, които подпомогнахте Афганистан, по какъв начин стана това, за да се възстанови държавата?
 • По много начини. Първо, най-общо и накратко казано, това стана чрез задачите, които изпълнявахме. Имахме ангажименти по подготовката на Афганистанската национална армия. Имахме и съвместни задачи. Много добра роля изиграхме по отношение на възстановяването на тази държава.
 • Доволен ли сте от представянето на последния български контингент в Афганистан?
 • Доволен съм. Подготовките ни преминават във военните формирования, които подготвят съответния контингент. При нас това стана в Карлово. Основната ни подготовка премина в няколко фази, но основната премина в 61-ва Стрямска механизирана бригада. Завърши със сертификационно учение и съвместна комисия между МО и СКС, която даде оценката на контингента. Така получихме оценка „Боеготов“. След като получихме сертификата, съгласно плана се отправихме на мисията.
 • Кажете малко повече за Вас, как се подготвихте Вие за тази мисия и как оценявате Вашата дейност там?

В момента съм началник на Военно окръжие I степен в София. По специалност съм свързочник. Девет години служих в Горна Малина, след това се обучавах във Военна академия „Г. С. Раковски“, после бях в тогавашната 4-та бригада в Асеновград, Чаралица, пак Военната академия и сега – в системата на военните окръжия.

Висока оценка и от СКС

По повод на края на мисията ни в Афганистан и задачите, които тя е изпълнявала през годините, оценка и мнение даде и командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров. „Това е един значителен принос към колективната сигурност и подкрепата на международния мир. Не загубихме нито един човешки живот, което е най-високият атестат. СКС като отговорно за оперативните ръководство и управление на контингентите ни зад граница имахме тази пряка отговорност и оценката за нас от коалиционните ни партньори и командването на мисията е изключително удовлетворителна за приноса на Българската армия, както и за авторитета на страната ни в мисията в Афганистан“, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top