Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В „Чаралица” прилагат целия спектър на симулациите

[post-views]
В „Чаралица” прилагат целия спектър на симулациите

Националният военен учебен комплекс отбеляза своята 40-годишнина.

Националният военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица“ празнува 40 години от създаването си. Церемонията беше уважена от командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

През тази година военнослужещите от формированието участват в близо 20 международни и национални учения, като за последните три години са проведени общо около 80 такива мероприятия, отчете началникът на учебния комплекс – полковник Веселин Василев, като допълни, че способностите нарастват. Честването на годишнината съвпадна и с усъвършенстването на конструктивната симулационна система JCATS, което ще увеличи многократно възможностите й, включително със съвременна триизмерна визуализация.

Обновяването на базата е сред важните успехи през последните години, подчерта генерал-лейтенант Тодоров. Специално за годишнината с грамоти и предметни награди бяха отличени военнослужещи и цивилни служители, показали високи резултати. След официалната церемония началникът на „Чаралица“ и командващият на Съвместното командване на силите поднесоха венец пред Паметника на Васил Левски, разположен в района на комплекса. След това заедно прерязаха лентата на обновената хотелска част.

НВУК „Чаралица“ е създаден на 2 август 1981 г. като оперативен учебен комплекс и официално е открит  на 21 август същата година. От създаването си до този момент комплексът изпълнява успешно  основната си задача по обучение на командния състав в Българската армия. През годините възможностите на комплекса се увеличават с усвояването и използването на други видове симулационни системи за подготовка на контингентите ни за мисии, с което се поставя началото на използването на виртуални симулационни системи.

Оборудването, с което разполага личният състав на НВУК „Чаралица“, дава възможност да се провежда подготовка на военнослужещи, формирования и щабове от всички нива за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили. Комуникационно-информационната техника, системите за моделиране и симулации, софтуерът за обучение спомагат за подготовката на военните формирования за участие в операции извън територията на страната. В комплекса се провеждат също национални и международни компютърно-подпомагани командно-щабни учения. НВУК „Чаралица“ разполага със системите от целия спектър на симулациите. 

Ремонтирани са всички стаи в хотела, ресторанта и кухнята. Хотелът разполага с 68 двойни стаи, 12 апартамента и 2 ВИП апартамента, конферентна зала и 9 офиса  за провеждане на семинари, сборове, учения и тренировки. Ресторантът е с капацитет 100 човека.

JCATS е ъпгрейдвана многократно

Съвременната комуникационна и информационна инфраструктура създава условия за тренировки на щабове от тактическо, оперативно и стратегическо ниво. С ново щатно длъжностно разписание, съобразено с новата мисия и задачи, НВУК „Чаралица“ с помощта на военното командване на САЩ се оборудва по програмата за чуждустранна военна помощ. На комплекса бяха предоставени хардуерно оборудване и беше инсталирана конструктивна система за симулации JCATS – версия 6.0. Представители на лабораторията от Ливърмор – САЩ, осъществяват подготовката на специалисти за работа със системата и използването на пълните й функционални възможности при провеждането на командно-щабни учения с нея. През годините системата JCATS е ъпгрейдвана многократно и към момента в комплекса се използва версия 16.

Разширяват се възможностите за подготовка

НВУК „Чаралица“ предстои да придобие способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво чрез използване на симулационната система JCATS, системата за командване и контрол и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка.

Разширяват се също така и функционалните възможности на симулационните системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способности и повишаване на нивото на оперативната съвместимост. Постигането на тези цели според експертите ще позволи изграждането на среда за постигане на редица способности на национално и международно ниво.

Първото национално учение

За съгласуване на действията на държавните институции при възникване на кризисна ситуация е проведено Национално компютърно-подпомагано, командно-щабно учение „Феникс 2010“ с участие на НАТО и центрове по компетентност на НАТО.

В експерименталната част личен състав от комплекса участва в работни групи на НАТО по моделиране и симулации. Създаден е междуведомствен щаб за управление при кризи в НВУК „Чаралица“, взаимодействащ с ведомствените щабове на участващите министерства и ведомства. Това е първата подобна симулация, реализирана в национален мащаб. Сценарият включва прогресивно влошаваща се ситуация в резултат на бежанска вълна, природно бедствие и терористичен акт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани