Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО успешно евакуира от Швеция излъгани берачи на боровинки

[post-views]
МО успешно евакуира от Швеция излъгани берачи на боровинки

За по-малко от 24 ч СКС организира и координира транспорта на 33-ма наши сънародници, бедстващи в скандинавската държава.

Трийсет и трима бедстващи български граждани, берачи на боровинки, се завърнаха на родна земя от Кралство Швеция благодарение на спешните действия на ръководствата на Министерството на отбраната (МО) и Съвместното командване на силите (СКС). За по-малко от 24 ч бе създадена организация по евакуирането на групата в изпълнение на заповед на военния министър Георги Панайотов по задача от мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” и по искане на министъра на външните работи.

Сезонните работници стават жертва на трудова експлоатация в община Елвсбинс, намираща на около 900 км от Стокхолм.

Близо месец пребивават в палатков лагер

излъгани и изоставени от своя работодател и оставени без никакви средства за придвижване и храна.

Сигналът за критичното им положение е подаден на 3 август от полицейската служба на област Вестерботен (Швеция) в посолството на Република България в Стокхолм. Първоначалната информация е за 56 бедстващи наши сънародници, сред които и 10–12 деца, пристигнали да берат боровинки в община Елвсбинс, намираща на около 900 км от Стокхолм.

След сигнала, получен от шведската полиция, 35 човека от тази група – с валидни документи за самоличност, но без финансови средства – са транспортирани до нашето посолство в Стокхолм. За успешното разрешаване на случая служебният министър на външните работи Светлан Стоев отправя молба към министъра на отбраната Георги Панайотов да бъде осигурен транспорт от МО съобразно съществуващите възможности и наличната материална база за спешното транспортиране на бедстващата група обратно у нас. За по-малко от 24 ч СКС организира и координира евакуирането на 33-ма от бедстващата група с валидни документи за самоличност, пожелали да се върнат в България.

Евакуацията е осъществена от 16 до 21 август от двама военнослужещи от 30-и отряд за контрол на придвижването: трима военнослужещи – шофьори от Центъра за осигуряване на СКС и представител на Районна здравна инспекция – София, под непосредственото ръководство на капитан Антон Веселинов от Отряда за контрол на придвижването. Само за шест денонощия групата извърши ускорен марш по маршрута България–Сърбия–Унгария–Австрия–Германия–Дания–Швеция и обратно, изминавайки 6000 км през 6 държавни граници.

В ранните часове на 22 август

бедстващите берачи, сред които бременна жена и над 10 деца

се завърнаха в София, където им бяха снети показания в централата на ГД БОП.

„Задачата беше пример за изключително добра координация и взаимодействие между различни ведомства, в това число – МО, МВнР, Министерство на здравеопазването, МВР, РЗИ–София, и нашето посолство в Стокхолм”,  сподели пред репортер на в. „Българска армия” капитан Веселинов, старши на групата за евакуация. „Искам да благодаря на нашите началници от СКС, които само в рамките на 24 ч. успяха да създадат стройна организация, за да организират транспорта и ни изпратят в помощ на нашите сънародници”, каза още той и допълни: „Беше изключително тежка задача, трябваше да я изпълним в срок от една страна, а от друга – да съблюдаваме безопасността на придвижване, като запазим силите на нашите шофьори през всичките 6000 км път. Бяха пределно изтощени и това наложи някои малки промени в предварителния план. Поради срочността на задачата нямаше време да се изпратят искания за дипломатически разрешения за преминаване през различните страни. Пътувахме с оперативни номера на автобуса и цивилни, което ни създаде трудности при преминаването на границите с митническите органи, но и това го преодоляхме. Допълнителен риск за екипа се оказа фактът, че

един от евакуираните е с положителен тест

за COVID-19, така че се наложи да импровизираме – издигнахме предпазна стена с подръчни средства в автобуса, за да може, доколкото е възможно, да опазим екипа”, разказа още капитан Веселинов.

„Благодарни сме на министъра на отбраната, дето ни прибра всички хора тук!”, сподели една от потърпевшите – Мара Борисова от Угърчин, Ловешко.

„Излъгаха ни, че има боровинки в Швеция, че ще има условия, квартири, всичко, а ни докараха до това дередже – един месец спахме по палатките като бездомници. Нямахме храна, нямахме дрехи, нямахме обувки. Благодарение на социалната служба, благодарение на българското посолство стигнахме здрави до България. Два дни пътувахме обратно. Да са живи и здрави целият екип, които ни помогнаха да се приберем! Благодарим на министъра на отбраната, да е жив и здрав сто години и все така да продължава да помага на хората!”, въодушевен сподели Мариан Маринов от с. Николаево, Ловешко.

Направените разходи за транспортирането ще бъдат възстановени на МО от фондация „А21” и МВнР.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани