Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тактически полети и въздушни десанти

[post-views]
Тактически полети и въздушни десанти

Съвместните българско-американски подготовки от типа „Тракийска пролет”, „Тракийско лято” и „Тракийска есен” повишават оперативната съвместимост между участващите формирования

От 17 август в нашата страна се провежда съвместната българско-американска летателна подготовка „Тракийскo лято 2021“. Тя продължава до 7 септември и в нея участват сили и средства от ВВС, ВМС, Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и формирования от ВВС на САЩ в Европа. 
По време на съвместната подготовка се изпълняват  тактически полети на малка височина, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини, превоз на войски и товари, учебни тренировъчни и бойни парашутни скокове денем и нощем от малка и голяма височина, директни действия за неутрализиране на терористични групировки, медицинска евакуация и др. Важни са и задачите по зенитно-ракетното прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. 

                                    Целта

на съвместната българско-американска подготовка е да се усъвършенстват уменията на участниците за работа по процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на самолет С -27 J „Спартан“, както и за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка от ВВС като страна домакин. Ръководител на съвместната българско-американска летателна тренировка от българска страна е полковник Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на ВВС. Ръководител на парашутната подготовка в рамките на „Тракийско лято 2021“ е подполковник Иван Богданов – командир на Учебния център за подготовка и бойно осигуряване в СКСО.

Но кога бе поставено началото на подготовките от този тип? Първите съвместни подготовки с ВВС на САЩ в Европа „Тракийска пролет” се състояха през 2008, 2009 и 2010 г. 

На „Тракийска есен 2010”, за първи път след 1990 г., заедно действаше

                      цялото ни парашутно войнство

 – от ВВС, СВ и ВМС, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, включително МО, Щаба на отбраната, НВУ „Васил Левски” и ВА „Георги С. Раковски”. Общо участниците заедно с осигуряващите бяха над 700 души. Всекидневно се извършваха между 320 и 350 дневни и нощни тренировъчни и бойни парашутни скока от височини 350–400 до 3000 м.

Използваха се максимално ресурсите и времето за изпълнение на определените задачи. Една от целите бе подготовката на декларираните формирования на Българската армия от трите вида Въоръжени сили за участие в мисии и операции зад граница. Участваха също парашутисти от ВВС на САЩ, подразделение за осигуряване и обслужване, както и екипажите на самолетите  С-130 „Херкулес” и С -21. Скокове бяха направени както от „Херкулес”, така и от нашия С -27 J „Спартан”.

Отговорник за организацията и провеждането на парашутните скокове беше бригаден генерал Пламен Лилов – командир на 68-а бригада „Специални сили”. След „Тракийска есен 2010” той заяви: „Нашата цел в съвместната подготовка бе изпълнението на скоковете да се извършва

                   по стандартите на НАТО

както и последващото изпълнение на тактически задачи. Усъвършенствахме практическите си умения и навици по прилагането на стандартните оперативни процедури и инструкции при парашутните скокове от самолет С-130 „Херкулес” и повишихме оперативната си съвместимост”.

През следващата година се състоя десетдневната съвместна подготовка „Тракийска пролет 2011” . От българска страна участваха около 700 военнослужещи от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната – НВУ „Васил Левски” и ВМА, формирования, сили и средства от Силите за специални операции от СВ, ВВС и ВМС, включително транспортен самолет С-27 J  „Спартан” и вертолети AS 532 AL Кугар”. Целта на подготовката бе усъвършенстването на практическите умения и навици на нашите военнослужещи по прилагане на стандартните оперативни процедури и инструкции при изпълнение на парашутни скокове с последващите тактически задачи, задачи по бойно търсене и спасяване и авиомедицинска евакуация, както и повишаване на оперативната съвместимост. На денонощие бяха извършвани около 150 дневни и между 120 и 140 нощни скока.

Всяка година на подготовките от този тип се увеличаваше обемът на изпълняваните задачи. В „Тракийска пролет 2011” бяха използвани самолет С-27 J „Спартан” и два вертолета „Кугар”. Изпълняваха се и

                             нови задачи

по хвърляне на товари  с парашути на Летище Чешнегирово – подготовка, свързана с оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население. Българи скачаха с американски парашути, а американски военнослужещи използваха наши парашути. Демонстрирано бе спасяването на катапултирал пилот. Участваха и зенитно-ракетни дивизиони.

На съвместната подготовка „Тракийска пролет 2012” българските и американските екипажи извършваха тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и различни способи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население. Българските военнослужещи използваха парашути RS-4/4Т и  SOC-TW-7 (тип „летящо крило”), но направиха скокове и с американските  МС-1 и МС-6.

По време на „Тракийско лято 2014” бяха изпълнени дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове. Формирования от Специалните сили извършиха действия по инфилтрация и ексфилтрация. Тренировъчните полети на самолетите С-130 „Херкулес” и С-27J „Спартан”, както и вертолети „Кугар” и Ми-17 бяха в интерес на подготовката на екипажите от САЩ и българските ВВС. Екипаж за авиомедицинска евакуация от ВМА тренира оказване на първа помощ на място и последващи специализирани грижи. Дивизион изпълни задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.

В „Тракийско лято 2016” участваха военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили” и Морския отряд, формирования на българските ВВС и около 100 представители от ВВС на САЩ – екипажи и инженерно-технически състав. От българските ВВС бе използван един самолет С-27J „Спартан” с екипаж и инженерно-технически състав, а от ВВС на САЩ – 3 самолета С-130 „Херкулес”, в някои от дните и 4.

Половината от съвместната  българско-американска подготовка „Тракийска есен 2019” бе посветена на

усвояването на ултрамодерна система – новополучената парашутна материална част в 68-а бригада „Специални сили”. След теоретични занятия и всички наземни тренажи и подготовки, курсът, проведен от инструктори от САЩ, завърши със скокове с използването на парашута тип „летящо крило” RA-1. В обучението участваха и получиха сертификат най-добрите 12 инструктори от 68-а бригада, двама от ВМС и един от ВВС. По-нататък те трябваше да подготвят парашутисти за масовото внедряване на RA-1. Преди приемането на тази парашутна материална част в Специалните сили бе усвоен един от най-съвременните парашути с кръгъл купол – американският МС-6.

Каква е

                                ползата от съвместните подготовки „Тракийска пролет”, „Тракийско лято” и „Тракийска есен”? Те са важни за екипажите от ВВС, които участват, обикновено със самолети С-27J „Спартан”. Допринасят също за повишаването на оперативната съвместимост между участващите формирования в състава на международни оперативни сили, както и на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от Зенитно-ракетни войски. 
Съвместните подготовки са от решаващо значение и за българските Специални сили. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев заяви: „Ние имаме възможност да изпълняваме задачи, максимално близки до реалните след полети на тактически ниски височини, преходи, нощни парашутни скокове. Радваме се, че с нашите ВВС през последните години изпълняваме доста парашутни скокове, което не ни кара да се чувстваме притиснати и да чакаме съвместните българско-американски подготовки. Но те продължават да са важни за нас и ги използваме максимално, така че да увеличаваме нашите готовност и натренираност за изпълнение на парашутния способ за инфилтрация на Силите за специални операции”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани