Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протести заради новите мерки в борбата с КОВИД-19

[post-views]
Протестни шествия във Франция и Гърция заради новите ограничителни мерки

Демонстрации в съседна Гърция, заради въведената от властите задължителна ваксинация на здравните работници. Мирните протести прераснаха в улични боеве, а органите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. Няколко са арестуваните.  

Около 7 000 души участваха в протестите в столицата Атина срещу въвеждането на задължителна имунизация на здравните работници срещу КОВИД-19. Новите правила влизат в сила от 1 септември. Така здравните работници, които не могат да представят доказателства за ваксинация, рискуват да бъдат уволнени. Изискаването ще важи както за публични, така и за частни компании и институции. Според правителството новата мярка е напълно законосъобразна и е съобразена с текст от конституцията, който гласи, че държавата има право да изисква от населението „да изпълни своя дълг за социална и национална солидарност“. Протести срещу заповедта вече се проведоха на няколко пъти. Премиерът Кириакос Мицотакис нарече преодоляването на пандемията „борбата на нашето поколение“. Досега 55 процента от възрастното население в Гърция е напълно ваксинирано.  Демонстрации срещу ваксините и мерките свързани с КОВИД-19 се проведоха и в Германия. В Италия е организиран протест на преподаватели и служители в сферата на образованието – срещу изискването за представяне на ваксинационен сертификат на работното място.

Междувременно СЗО алармира, че високата честота на предаване на КОВИД-19 в цяла Европа е „дълбоко тревожна“ и призова за увеличаване на ваксинацията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани