Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в Стара Загора: Военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада изпълняват отговорно клетвата, дадена пред род и Родина

[post-views]
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в Стара Загора: Военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада изпълняват отговорно клетвата, дадена пред род и Родина

„Тази бригада е наследник на традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия и на Втора мотострелкова дивизия, в които мнозина служиха честно и отговорно на род и Родина. Това е общото между всички трансформации на формированието в Стара Загора – военнослужещите от всички поколения изпълняват отговорно клетвата, дадена пред род и Родина, да защитават териториалната цялост и независимостта на българската държава.“ Това заяви днес, 1 септември, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на тържественото честване на 23-ата годишнина от създаването на Втора Тунджанска механизирана бригада в гр. Стара Загора.

Генерал-лейтенант Илиев поздрави военнослужещите и цивилните служители от формированието по повод празника, като им пожела здраве и дръзновение. „Искам да ви уверя, че винаги стоите във фокуса на вниманието на военното ръководство“, обърна се към тях заместник-началникът на отбраната. Той бе категоричен, че военното формирование достойно изпълнява своите задължения по трите мисии на Въоръжените ни сили. Генерал-лейтенант Илиев допълни, че към момента формирования от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада са в готовност да поемат изпълнение на задачи по охрана на държавната граница в координация със структурите на Министерството на вътрешните работи.

„Уверен съм, че и занапред ще работите за утвърждаване авторитета на Втора механизирана бригада и на българската армия. Желая Ви здраве, сили и воля, за да изпълнявате воинския си дълг към народ и родина“, каза в словото си командирът на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов. Той похвали личния състав за безупречното изпълнение на всички поставени задачи.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на бригадата бяха наградени общо 37 военнослужещи и цивилни служители.

Гости на празника бяха също бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-а механизирана бригада, бригаден генерал Иван Маламов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“, бригаден генерал Аристидис Илиополос, командир на бригада Югоизточна Европа, бивши командири на бригадата, представители на областното и общинското ръководство.

Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на загиналите в битката край Пирот през 1885 г., който е издигнат през 1893 г. от офицери и сержанти от 12-ти пехотен полк в двора на щаба на бригадата. Празничен водосвет отслужиха архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани