Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната академия посрещна 102-ма слушатели

[post-views]
Военната академия посрещна 102-ма слушатели

Новата военноучебна година по традиция стартира на 1 септември

Фото Николета РАЙДОВСКА

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов участваха в церемонията по откриването на учебната 2021–2022 г. за слушатели във Военна академия „Г. С. Раковски”. По традиция те изнесоха първите за новата учебна година академични лекции. Церемонията започна на строевия плац на академията, където след приемане на строя свещенослужители от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Преди това в храм „Свети Архангели“ беше отслужена тържествена света литургия.

През учебната 2021–2022 г. Военната академия посреща общо 102-ма слушатели. От тях 89 ще се обучават в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” със седем специализации от професионално направление „Военно дело” в редовна и задочна форма на обучение към факултет „Командно-щабен”. Във факултет „Национална сигурност и отбрана” по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили” тази година ще се обучават 13 офицери, от които двама обучаеми от Република Северна Македония.

Фото Николета РАЙДОВСКА

„Като носител на най-добрите традиции във висшето военно образование Военната ни академия е призвана да дава не само образование и нови знания на своите обучаеми, но най-вече да ги подготвя да бъдат лидери“, каза в академичната си лекция заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, който приветства слушателите от името на министъра на отбраната Георги Панайотов.

Заместник-министър Йорданов изрази увереност, че през новата учебна година във Военната академия ще подготвят не само професионалисти, но все повече истински лидери, способни да поемат инициативи и да постигат победи.

Фото Николета РАЙДОВСКА

„Динамичните промени в сигурността в глобален и регионален аспект ни изправят пред отговорността да се търсят решения за справяне с тези предизвикателства. В този контекст НАТО е изправен пред много по-сложна и динамична среда за сигурност, каквато не сме виждали от края на Студената война. Сред основните заплахи са военни сили и терористични организации, киберзаплахи и хибридни въздействия, климатични промени и пандемии, лесен достъп до иновативни технологии с разрушителен потенциал“, подчерта в лекцията си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той изтъкна, че в отговор на тези заплахи в Алианса е разработена нова военна стратегия, която беше приета от страните членки през май 2019 г.

Откриването на новата учебна година във Военната академия се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и извън залите и аулите.

Фото Николета РАЙДОВСКА

В словото си пред аудиторията началникът на Военната академия генерал-майор д-р Груди Ангелов припомни историята на училището и даде ценни съвети на своите колеги и обучаеми да следват заветите на патрона на академията – Георги С. Раковски.

На празника присъстваха представители на държавни институции, генерали и адмирали, командващи на видове Въоръжени сили, ветерани и преподаватели, ректори на висши училища. Поздравителни адреси постъпиха от името на председателя на Народното събрание Ива Митева, от президента Румен Радев и др.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани