Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческа разходка за Съединението в НВИМ

[post-views]
Историческа разходка за Съединението в НВИМ

В деня, в който отбелязваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември, Националният военноисторически музей (НВИМ) предлага на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата „София – столица на обединена България”. По повод на празника постоянната експозиция и временните изложби на НВИМ извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10,00 до 18,00 ч.) и входни такси.

Историческа разходка за Съединението в НВИМ

Каква е ролята на военните в обединителния акт, как българите се борят за каузата пред тогавашна Европа и какви дипломатически совалки са предприети? Каква е ролята на София в обединителния процес и как градът се променя, след като става столица на единена България? С какви мирни и военни средства държавата защитава мечтата, която обединява цялата нация – от селяните, свещениците и учителите, през военните, до правителството и княза?

Отговорите на тези въпроси и много други любопитни факти могат да бъдат научени в изложбата „София – столица на обединена България”. Тя представя един по-различен ракурс към събитията отпреди 136 години. Без да омаловажава ролята на Пловдив, изложбата разглежда София като ключова сцена за решенията и действията, които правят възможна мечтата за обединение.

Изложбата представя знакови експонати, сред които знамето, което войниците на майор Данаил Николаев целуват, преди да превземат конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие, формени и доброволчески знамена на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, лични вещи на княз Александър I, председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, министъра на правосъдието Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и др. Експозиционният разказ е обогатен с анимации, които илюстрират историческите факти, спомени на съвременници на събитията и тъч-скрийн приложение, което представя ролята на институции, обществени сгради и частни домове от столичната градска среда. Изложбата е осъществена в партньорство с Регионален исторически музей – София, Дирекция на музеите – гр. Копривщица, и Фондация „Стефан Нойков” по проект, финансиран по програма „Култура” на Столична община.

Най-ново

Единична публикация

Избрани