Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме Международния ден на лешоядите с онлайн предизвикателство

[post-views]
Отбелязваме Международния ден на лешоядите с онлайн предизвикателство

Всяка година първата събота на септември е посветена на птици, които все по-рядко се срещат по света и чиято роля в природата е незаменима – лешоядите. Този път Международният ден на лешоядите ще бъде отбелязан с онлайн предизвикателство в рамките на месец септември, съобщават от Българско дружество за защита на птиците.

Макар красотата на тези птици да е груба и често да бъдат асоциирани със смъртта, те всъщност са пазителите на дивия свят. Те предпазват не само животните, но и хората от разпространението на зарази – тема, така актуална днес, пишат природозащитниците.

Международният ден на лешоядите има за цел да насочи вниманието ни към величествените птици, към ползите от тяхната ролята в природата и към заплахите, които ги изправят пред ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на широката общественост e ключова стъпка към тяхното опазване.

У нас все още се срещат три вида лешояди – белоглав, египетски и черен лешояд. В миналото в страната ни е гнездял и брадатият лешояд.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) посвещава тази година деня на най-дребния по размери сред европейските си събратя и единствения далечен мигрант сред тях – египетския лешояд.

На 18 септември Дружеството организира онлайн предизвикателството: „Надбягвай се с египетски лешояди“. Всяка година видът изминава над 5000 км от гнездовите си територии на Балканите до местата си за зимуване в Африка.

На 24 септември Регионалният Исторически музей в Русе ще отбележи събитието (ако епидемичната обстановка позволява) с театрално представление, посветено на лешоядите, и ателиета за децата, в които те ще научат повече за тези величествени птици, посочват от БДЗП.

И двете събития се организират в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, изпълняван с финансовата подкрепа на програма LIFE на Европейския съюз, пише още в съобщението.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани