Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен музей пази камион от филма „На всеки километър“

[post-views]
Военен музей пази  камион от филма  „На всеки километър“

Военно формирование 24480–Ловеч, е част от състава на бригада „Логистика“, вече – Командване за логистична поддръжка. „Това е една от базите за съхранение на бойни припаси. Уникалното при нас е именно музеят, който е създаден по идея на тогавашното ръководство вследствие на трансформацията на Българската армия и естественото развитие на Въоръжените сили. Получава се нова техника и старата логично отпада. Пътят на старата техника е бил за скрап, но се решава да останат екземпляри за поколенията. Тогава това е само една експозиция – въоръжение и техника. Определени образци след трансформацията идват при нас.“ Това каза пред военния вестник подполковник Теодоси Томанов – началник на формированието.
Стана ясно, че първоначално музеят е създаден за въоръжение и техника от бившите Ракетни войски. Експонатите са от 1967–1968 г. След въвеждане в експлоатация на второто поколение ракети първото вече излиза от въоръжение и тези образци са запазени. През 2013–2014 г., когато се закрива военното формирование във Враца, там по същата логика е организирана такава експозиция на автомобилна и бронетанкова техника, която впоследствие се дислоцира в Ловеч.

„Във втората ни експозиция са чисто автомобилни машини и техника и там имаме образци от началото на Втората световна война. Не сме правили опити да запускаме техниката. Преди две години имаше идея за парада на 6 май да подготвим някои машини. Нямахме обаче време, а и ресурси, за да се подготвим. От Враца машините не са дошли на собствен ход. За показване на парад сред хората обаче трябва да бъдат проведени някои тестове и изпитания“, каза още подполковник Томанов.
Според него това място няма статут на музей, не се събира такса, няма щатен персонал, но експонатите са оценени от Националния военноисторически музей и са официално сертифицирани, като голяма част от тях са признати за движима културна ценност. Един от немските камиони дори е участвал в сериала „На всеки километър“.

Имало е идеи на местно ниво в района на бивша казарма, където е била свързочната бригада, да бъде изграден музей по устройствения план на Ловеч.

КДФ – един от колекционерските автомобили е немски и сериозно привлича погледа на ценителите

„Нашите машини тук са на закрито и се съхраняват добре. Нямаме нищо против за преместването им, но нали все пак и тук трябва да има такива атракции, на местно ниво. По инициатива на Министерството на отбраната водим занятия с ученици от 9-и и 10-и клас. Децата са особено впечатлени от техниката и въоръжението тук.
„Периодично се организират дни на отворени врати и работим добре с общината. Нямаме обаче регулярност на посещенията, защото това не е основната ни функция. Основно ние се занимаваме със съхранение на имущества, които се обслужват периодично“, посочи началникът на в. ф. 24480 – Ловеч.

Отпускани са средства за поддръжка и на експонатите, които наистина са в доста добро състояние. В периода 2012–2013 г. музейната експозиция е обогатена с допълнителни образци въоръжение и техника от ракетен комплекс „земя–въздух“: 3М8 – зенитни ракети „Круг“, реактивен комплекс Р2, части и елементи на оперативно-тактическа ракета SS23 и 8К14, машини, обслужващи зенитни комплекси – горивозареждач, тележки, транспортни машини и транспортно-зарядна машина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани