Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подобряваме пътища на полигон „Сливница“

[post-views]
Подобряваме пътища на полигон „Сливница“

Подполковник Петко Петков завършва Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1997 г. Офицерската си служба започва в 54-ти инженерен полк в Свищов, където последователно заема длъжностите командир на маскировъчен взвод, командир на взвод за инженерни заграждения и изпълняващ длъжността командир на рота за инженерни заграждения. През 2001 г. е назначен в 91-ви позиционен полк в Пловдив, сега 91-ви инженерен батальон. Отначало е заместник-командир на инженерна рота, определена за участие в Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа, а след това е командир на тази рота. Участва в редица международни учения.
През 2006 г. става командир на инженерната рота за участие в Декларираните сили на НАТО. През 2007–2009 г. се обучава във Военната ни академия. От 2009 г. до 31 януари 2018 г. служи в сектор „Подготовка на инженерните формирования” в Командването на Сухопътните войски. От 1 февруари 2018 г. подполковник Петко Петков е командир на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и инженерен полк.


– Господин подполковник, какво събитие за 91-ви батальон от началото на годината бихте откроили?
– Ще посоча само, че оказахме съдействие на НВУ „Васил Левски” по възстановяване на инфраструктурата, като за тази цел изпратихме инженерна група. А от началото на годината се съобразявахме с пандемията от COVID-19 и продължихме да водим учебен процес.

– Участвахте ли в гасенето на пожари?
– Не, ние нямаме формирование за гасене на пожари. Нашите формирования са за действия при земетресение и за откриване и унищожаване на невзривени боеприпаси.

– През миналата година сдадохте на формирование от ВВС американската универсална строителна машина за метални конструкции UBM. Какво стана с военнослужещите, които се занимаваха с тази машина?
– В батальона влезе в сила ново щатно-длъжностно разписание. Извършихме организационни промени и на мястото на UBM отделението формирахме едно маскировъчно отделение, което е попълнено с личен състав.

– А доколко батальонът е попълнен с личен състав?
– Имаме недостиг на офицери и войници, но над 85 % сме осигурени с личен състав. Проведохме конкурс и назначихме 10 нови войници. Постъпи и един лейтенант, завършил през тази година НВУ „Васил Левски”. Миналата година също беше назначен лейтенант. Дойде и един старши лейтенант от 2-ра бригада по регистъра. През последните две години повишихме на сержантски длъжности четирима войници, които бяха изкарали съответните курсове за преквалификация. От 1 юли т.г. по регистъра за нов началник на щаба на батальона беше назначен майор Даниел Маринов от 55-и инженерен полк.

– Затруднява ли се дейността Ви от това, че командването на 55-и инженерен полк, в чийто състав сте, е в Белене, а 91-ви батальон е в Пловдив?
– Не, комуникациите ни са всекидневни. Наскоро при нас на проверка беше командирът на 55-и полк полковник Иван Тишков. Той представи новия заместник-командир на полка подполковник Стоян Митков.

– Получавате ли нова инженерна техника?
– Очакваме да получим нова техника за пречистване на вода. Във връзка с постъпването на нова инженерна техника изпратихме военнослужещи да се обучават на курс. Информацията ни е за получаване през октомври–ноември на валяк, автогрейдер, самосвал, многофункционален екскаватор… Новата техника ще я получи 55-и инженерен полк и по-късно тя ще бъде разпределена между формированията на полка.

– Имате много стара техника, няма ли да сдадете част от нея?
– С инженерната техника изпълняваме специфични задачи и за да се освободим от нея, трябва да получим нова на нейното място.

– Продължават ли ангажиментите Ви към многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка IEL MILU?
– Ще припомня, че IEL MILU е съставено от инженерни формирования от Румъния, Грузия, Хърватия и България. Създадено е съгласно меморандума за разбирателство от 2007 г. между четирите страни. През 2018 г. инженерното ни формирование бе домакин на командно-щабното учение „Пълдин” на IEL-MILU, което се проведе заедно с КЩУ „Марица-18”. Сега командир на международното формирование на ротационен принцип е румънски офицер. Част от нашите офицери, които се водеха към IEL-MILU, се преместиха да служат в други формирования на Българската армия, а при нас дойдоха нови. Тази година смятам да направим ротация и да включим други на длъжностите, определени за България. От по-опитните ни офицери засега ще остане капитан Даниел Стоянов, който изпълнява длъжността заместник-командир на това международно инженерно формирование. През ноември м.г. трябваше да се състои учение на IEL-MILU в Грузия, но заради COVID-19 то беше препланирано за есента на тази година. Заявили сме, че ще участваме в него, но очакваме потвърждение дали то ще се състои.

– Имате и формирование към Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ). Срещнахте ли се с новия командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” гръцкия бригаден генерал Аристеидис Илиопулос, назначен на длъжността на ротационен принцип на 26 август миналата година?
– В края на юни 2018 г. тогавашният командир на многонационалното формирование румънският бригаден генерал Тудорица Петраке извърши инспекция в нашия 91-ви батальон. Още миналата година след встъпването в длъжност на бригаден генерал Аристеидис Илиопулос беше планирано той да пристигне в България и да се запознае с формированията към многонационалната бригада, но посещението му отпадна заради пандемията. Сега, през октомври, е планирана негова полева инспекция у нас и очакваме в края на септември командира на бригада „Югоизточна Европа”.

– Какво друго предстои на батальона?
– Вече започнахме полево обучение. Всички тактико-специални учения с инженерните роти и тактико-специалното учение на батальона са на учебен център „Сливница”. Ние изпълняваме реални задачи в интерес на Командването на Сухопътните войски и Бригадното командване в Благоевград. В рамките на ученията с необходимата техника подобряваме пътища на „Сливница” за изнасяне и придвижване. И извършваме фортификационно оборудване на съществуващи огневи позиции, да ги разчистим и възстановим, както и да се използват от Бригадното командване в Благоевград. Такива задачи, по същия начин по време на наши учения, сме изпълнявали и на учебен полигон „Корен”. От 1 до 3 септември са ученията на инженерните роти с командири капитаните Петър Петров и Стоян Мечкаров. От 7 до 10 септември на „Сливница” ще бъдат още две инженерни роти с командири капитаните Даниел Стоянов и Иван Тричков. А в периода 14–16 септември е планирано да се проведе тактико-специалното учение с личния състав на батальона.

– Как ще посрещнете Деня на Инженерните войски – 13 септември?
– Ще се опитаме да го отбележим. Ще има заповеди, наградени военнослужещи… Може сутринта да бъдем в Пловдив в района на батальона и веднага след това да заминем за „Сливница”. Но при всички случаи ще честваме празника ни 13 септември в подготовка за батальонното учение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани