Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новото правителство на Афганистан е свързано с атаки срещу американските сили

[post-views]
Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за допълнително ограничаване на търговията с Русия след инвазията й в Украйна

Вашингтон изрази загриженост заради новото правителство в Афганистан. Топ фигури в състава му са лица свързани с атаки срещу американските сили. Един от министрите на новото управление е издирван от ФБР.

Топ  позиции заемат талибани, участвали в 20-годишната война срещу ръководената от САЩ военна коалиция. Молла Мохамед Хасан Ахунд – съосновател на талибанското движение е действащ премиер на Афганистан. Той е бил губернатор на провинция Кандахар при предишното управление на групировката. За поста вицепремиер е назначен  Молла Абдул Гани Барадар, известен като лидер на ислямската групировка. За министър на вътрешните работи е посочен Сираджудин Хакани, който се приема за терорист от американските власти. ФБР предлага награда до 5 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста му. Хакани се издирва във връзка с атентат от 2008 г. в хотел в Кабул, при която са убити шестима души, включително американски гражданин. Министерство на отбраната ще бъде оглавено от Молла Якуб, приеман от Запада за умерен по талибанските стандарти. Върховният водач на талибаните нареди на новоназначеното правителство да спазва законите на шериата. Останалите ръководни длъжности ще бъдат обявени след обсъждане. Непосредствено преди номинациите, талибаните разпръснаха демонстранти в столицата Кабул, използвайки огнестрелно оръжие за втори път в рамките на една седмица. Няколко журналисти са задържани.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани