Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЦРУ помогнало на Украйна да организира операция за арестуването на 33 вагнеровци в Беларус

[post-views]

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е оказало помощ на украинските власти в подготовката на операция, която е довела до задържането на 33 руснаци в Беларус през миналата година. Това информира Си Ен Ен, позовавайки се на източници в украинското разузнаване.

Припомняме, че въпросните руснаци са част от руската частна военна компания „Вагнер“, която работи в колаборация с Кремъл.

Уточнява се, че САЩ са помогнали на украинците с пари, техническа подкрепа и съвети. На свой ред неназован американски служител е нарекъл информацията „неистина“. Според него тези изявления може да са опит да се прехвърли част от вината за провалената операция върху специалните служби на САЩ.

Според твърденията на украинските военни, цитирани от американската телевизия, двама от задържаните тогава руснаци са присъствали при изстрелването на ракетата, с която беше свален Boeing на Malaysia Airlines в Украйна през юли 2014 г .; още четирима Украйна смята за отговорни за катастрофата на свой военен самолет и гибелта на 70 души на борда. По техни думи при подготовката за операцията украинските специални служби са се представили като „Вагнер“ и са предложили на руснаците 5000 долара на месец да охраняват добива на петрол във Венецуела.

В края на юли 2020 г. Беларус задържа на своя територия 33 граждани на Русия, които в Минск бяха наречени служители на „частната военна компания Вагнер“. Впоследствие те бяха арестувани. Официален Киев заяви, че 28 от 33 души са участвали във въоръжения конфликт в Донбас и поиска екстрадирането им.

Русия определи задържането на своите граждани като „несъответстващо на съюзническите отношения между Москва и Минск“, а обвиненията срещу тях – „спекулации“. В същото време Кремъл добави, че тези руснаци са били озовали в Беларус транзитно и е трябвало да отлетят за Истанбул, а престоят им в страната нямал нищо общо със самата Беларус или с беларуските работи.

На 12 август миналата година прокуратурата на Украйна изпрати официално искане до Беларус за екстрадиране на 28 от задържаните руски наемници. На 14 август Беларус обаче върна 32-ма от наемниците в Русия. Още един задържан, който заедно с руско има и беларуско гражданство, остана на територията на страната.

На 27 август 2020 г. в интервю за телевизионния канал „Россия-24“ руският президент Владимир Путин заяви, че задържането на руските граждани било резултат от провокация от „украинските специални служби заедно с американските“. Според руския президент хората са били измамени и с подправени документи са вкарани на територията на Беларус, където „са представени като възможна ударна сила за разклащане на ситуацията по време на предизборната кампания“.

Източник: news.bg

Най-ново

Избрани