Информационен център на Министерство на oтбраната

Ген.-майор Явор Матеев: В момента се разработва идеен проект за паметник на връх Каймак-Чалан

Ген.-майор Явор Матеев: В момента се разработва идеен проект за паметник на връх Каймак-Чалан

В момента се разработва идеен проект за паметник на връх Каймак-Чалан. Това каза за Агенция „Фокус“ генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции по повод 6-тото поклонение на връх Каймак-Чалан.

„Миналата година коментирахме, че е необходимо да бъде изградено нещо, което да бъде посветено на паметта на героите и да правим съответните ритуали. Наскоро се възобнови тази идея и в момента се разработва идеен проект за паметник“, обясни Матеев.

„За шести пореден път се организира поклонението на връх Каймак-Чалан. Тази година се навършват 105 години от битката. Основно се организира от командването на Специалните сили на Българската армия. Взеха участие председателят на 44-тото Народното събрание Цвета Караянчева, ген. Попов, кметът на Садово, бивши народни представители, родолюбиви българи, представители на българската православна църква от Пловдивската метрополия. Отдадохме нужната почит с църковно-военен ритуал“, каза той.

„Ние дължим на героите да продължаваме да правим този ритуал. В крайна сметка България съществува точно заради славните победи на Българската армия, православната вяра, езикът, традициите. Трябва да съхраним този героизъм и да го предаваме на бъдещите поколения. Това е неразделна част от българската история и бойна слава“, подчерта Матеев.

Източник: Агенция “Фокус”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top