Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО разположи 300 военни извън Афганистан, които да помагат на евакуираните от страната

[post-views]
НАТО разположи 300 военни извън Афганистан, които да помагат на евакуираните от страната

НАТО разположи около 300 военни извън територията на Афганистан, за да помогнат на хора, евакуирани от тази страна, предаде ДПА, като се позова на военен източник от организацията.

За последно Силите за отговор на НАТО влязоха в действие преди около 16 години, за да доставят хуманитарна помощ след преминаването на урагана Катрина в САЩ и за да помогнат за справяне с последиците от голямо земетресение в Пакистан.

Войници от тези сили са разположени на различни места в Европа, където са настанени бежанци. Повече от 20 от общо 30-те държави членки на НАТО допринасят под някаква форма за тези усилия, каза цитираният военен източник.

Освен това стотици служители на НАТО подкрепят операцията от регионални командни центрове и от централата на организацията в Брюксел.

Около 2000 афганистански сътрудници на НАТО, както и техните семейства, бяха евакуирани миналия месец от Афганистан, след като талибаните взеха властта в страната.

„Мнозина от тях в момента биват презаселвани в съюзнически държави, включително в Съединените щати“, съобщиха в понеделник от НАТО.

Около 1400 от евакуираните все още чакат къде ще бъдат настанени в дългосрочен план. Те сега са в Полша и Косово, където бяха прехвърлени след спешното си извеждане от Афганистан.

На афганистанска територия вече няма войници от НАТО, след като в края на миналия месец САЩ изтеглиха окончателно своите войски от страната след 20-годишно присъствие.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани