Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийската армия навлезе в бунтовническите квартали на град Дараа и обстреля клиника в провинция Идлиб

[post-views]
Сирия заплаши с бомбардировка летището в Тел Авив

Силите на сирийския режим навлязоха днес в бунтовническите квартали в северния град Дараа съгласно нова сделка за примирие, договорена с посредничеството на Русия, според официални медии и неправителствена организация, цитирани от Франс прес.

Град Дараа е столица на едноименната провинция, контролирана в голямата си част от режима от 2018 г. Бунтовническите групи все още контролират няколко района съгласно предишно споразумение за примирие.

Според новото споразумение, което прекрати ожесточените сблъсъци през юли и август, войниците навлязоха в Дараа ал-Балад – наименованието на кварталите в южната част на града, които бяха обсадени от режима в продължение на месеци.

Те „вдигнаха националния флаг, разположиха (военни) позиции и прочистиха района с оглед да го обявят за свободен от терористи“, съобщи официалната информационна агенция САНА, позовавайки се на бунтовниците.

В споразумението се планират следващи етапи, които в дългосрочен план ще позволят на режима да контролира всички южни квартали и по този начин целия град Дараа.

Споразумението е договорено с посредничеството на Русия, съюзник на режима на Башар Асад. С него се предлага на бунтовниците, които предадат оръжията си, и на хората, които не са отслужили задължителната си военна служба, възможността да останат в Дараа ал-Балад. Тези, които отказват да се предадат, трябва да бъдат евакуирани в други бунтовнически райони на север.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) правителствените сили ще обиколят всички къщи в Дараа ал-Балад и ще вземат имената на тези, които са решили да останат там.

Смъртоносните боеве през юли и август принудиха близо 40 000 души да избягат, голяма част от които деца, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Жена бе убита днес при обстрел от страна на правителствените сили, насочен срещу сграда, в която е разположена клиника, в северозападната провинция Идлиб – последния голям бастион на джихадисти и бунтовници в страната, съобщи СЦНПЧ.

Снимки, направени от фотограф на АФП в град Мараян, показват двуетажна сграда, първият етаж на която е частично разрушен от артилерийски огън тази сутрин. Мъже изваждаха медицинско оборудване от клиниката на партерния етаж, който също беше засегнат.

СЦНПЧ съобщи само за една жертва, това е съпругата на директора на клиниката, която е живяла на първия етаж със семейството си.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани