Информационен център на Министерство на oтбраната

Воини и политици изкачиха връх Каймакчалан

Воини и политици изкачиха връх Каймакчалан

Вчера за поредна година българска делегация изкачи връх Каймакчалан, Република Гърция и почете паметта на загиналите воини от Първата световна война, съобщават от Съвместното командване на специалните операции.

Воини и политици изкачиха връх Каймакчалан

Заупокойна молитва в памет на загиналите, по традиция бе отслужена от Българската Православна църква в лицето на ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, ректор на Православна духовна академия и Пловдивска духовна семинария.

В обръщението си командирът на Съвместното командване генерал-майор Явор Матеев приветства всички присъстващи от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната на Република България и им благодари, че не забравят миналото си и възпитават своите деца в любов към род и родина. Той подчерта значимостта на най-емблематичната мащабна високопланинска битка в историята на Българската армия и призова смирено от човещина и като добри християни да се отдаде почит и на загиналите сръбски и други воини. Изказа благодарност и към Красимир Узунов за стремежа му повече българи да научат за боевете на връх Каймакчалан и мъжеството на тези обикновени войници, подофицери и офицери, които в тежките и сурови условия на върха са защитавали България.В памет на загиналите бяха положени венци от името на министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира и личния състав на СКСО, Генералното консулство на Република България в Солун и община Садово.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top