Информационен център на Министерство на oтбраната

Народ и армия честват тържествено 6 септември

Изстреляни 6000 халосни патрона, поднесени над 30 венеца, озарено небе от илюминации… Всичко това се случи вечерта на 6 септември в Пловдив по време на тържествена проверка (заря), посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. А председателят на Комитет „Родолюбие” капитан Веселин Петков отчете – на възстановката изстреляхме 200 патрона за револвер и още 100 за пушка.

Възстановката на кулминацията на едно от най-значителните събития в историята на България – Съединението на Източна Румелия и Княжество България, бе направена на площада пред Военния клуб в Пловдив.  Показано бе превземането на конака и свалянето от власт на генерал-губернатора на Източна Румелия ГаврилКръстевич. Развя се българското знаме… Демонстрацията бе организирана от община Пловдив и комитет „Родолюбие” със съдействието на Военния клуб в града и участието и на редица патриотични сдружения. На 6 септември се състояха и други събития в Пловдив. Пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов бяха положени венци и цветя. В катедрален храм „Света Богородица“ тържествен молебен отслужи Пловдивският митрополит Николай. Открит бе паметник на Гаврил Кръстевич в двора на Катедрален храм „Успение Богородично“…
Вечерта на площад „Съединение” се състоя тържествена проверка (заря), посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Командващ зарята бе командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. „Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигнем големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем да го направим и днес“, заяви в речта си президентът на Република България и върховен  главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Реч произнесе и кметът на Пловдив Здравко Димитров.
На зарята присъстваха още вицепрезидентът Илиана Йотова, председателят на Народното събрание Ива Митева, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали от Българската армия, представители на държавната и местната власт. Пред Паметника на Съединението бяха поднесени венци. В зарята участваха Представителният духов оркестър на ВВС и почетни роти от формирования на гарнизон Пловдив.

Бляскав и успешен епизод

На 5 септември от 20,00 ч. с тържествена проверка заря започна честването на 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и празник на град Чирпан. Във военния ритуал участваха представителни роти от състава на 2-ра механизирана бригада и 1-ви разузнавателен батальон от състава на Командването на Сухопътните войски на площад „Съединение” в града.

Президентът Румен Радев прие строя и поздрави бойците и командирите, участващи в церемонията. В речта си той подчерта, че на 6 септември преди 136 години е била поправена една историческа несправедливост, и определи този ден като първия бляскав и успешен епизод в нашата нова история.

Сред присъстващите на зарята бяха началникът на Гарнизон Стара Загора и командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, народни представители, жители и гости на Чирпан.

Вoeннocлyжeщите от представителните роти от гарнизона изпълниха нaциoнaлния xимн. Пищната заря, която озари небето над града, продължи близо пет минути и я наблюдаваха стотици граждани и гости на града, събрали се на площад „Съединение”.

Възстановка в град Съединение

На 5 септември в гр. Съединение тържествено бе отбелязана 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В храм „Св. Атанасий” бе отслужена панихида, а по-късно под звуците на Военния духов оркестър в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, всички се отправиха до централния площад на града, където се състоя възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.

Проявите продължиха с тържествена проверка (заря) с командващ майор Павел Тодоров. Участваха представителни роти от 3-ти механизиран батальон на 61-ва Стрямска бригада. Почетният строй беше приет от нейния командир бригаден генерал Деян Дешков.

Стара Загора почете 6 септември

На 6 септември в парк „Пети октомври” се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя, организиран от община Стара Загора и 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Пред паметника „Защитниците на Стара Загора” заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева поздрави присъстващите с празника. Сред присъстващите беше и полковник Галин Каракоев – заместник-командир по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада. В ритуала участваха почетeн караул и знаменна група от в. ф. 54140 – Стара Загора, и военният духов оркестър на 2-ра бригада.

Празникът във Варна и Бургас

Във Варна и Бургас Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 136-ата годишнина от Съединението. Във Варна бяха положени венци и цветя на паметната плоча на княз Александър Батенберг и на Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война от 1885 г. Сред многобройните присъсъстващи на ритуалите беше командирът на ВВС контраадмирал Кирил Михайлов.

В Бургас празникът започна с издигане на националното знаме на площада пред сградата на общината. Строят на почетния караул, в който бяха включени военнослужещи от СКС, ВМС и ВВС от формированията в гарнизона, беше приет от началника на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков. На паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите във войните за обединението и независимостта на България.

Стихове и песни в Ловешкия военен клуб

Празникът на Съединението беше тържествено отбелязан в Ловешкия военен клуб с доклад на началника на клуба о.з. майор Николай Василев. Стихове четоха членове на Съюза на ветераните Илка Накова, Наталия Осенска, о.з. майор Ганко Бенев. Бардът о.з. майор Милен Тотев изпълни цикъл патриотични песни.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top