Информационен център на Министерство на oтбраната

Полковник извърши военен преврат в Гвинея

Силите за бързо реагиране в западноафриканската държава Гвинея обявиха, че са взели властта в страната, отстранили са президента и суспендирали конституцията. „Повече няма да даваме политическата власт на един човек, ще я дадем на хората”, заяви по националната телевизия ръководителят на спецчастите полк. Мамади Думбуя, бивш войник от Френския чуждестранен легион. По-късно военните разпространиха снимки на 83-годишния президент Алфа Конде на диван – с обясненията, че е задържан и че е бил посетен от доктор.

Конде е първият демократично избран президент на Гвинея – през 2010 г. Преди това страната се управляваше от двама превратаджии: капитан Лансана Конте (1984–2008 г.) и капитан Муса Камара (2008–2010 г.).

Роден в източния град Канкан, Мамади Думбуя също като Алфа Конде принадлежи към етноса малинке, вторият по големина в страната. Той е на около 40 години, женен за французойка и баща на три деца. Освен афишираната от него амбиция да сложи край на „лошото управление” и да върне гражданския мир в съсипаната страна приписваното му желание да извади специалните сили от структурата на министерството на отбраната, предизвикало наскоро търкания с властта, може също да го е подтикнало към преврата в неделя, смятат дипломатически източници и някои медии.  ООН, САЩ и Икономическата общност на Западноафриканските страни (ECOWAS) осъдиха преврата. „Осъждам насилственото превземане на властта в Гвинея и призовавам за незабавно освобождаване на президента Конде“, написа върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в Tуитър. Той призова всички политически сили в страната да се ръководят от „върховенството на закона, интересите на мира и благосъстоянието на народа на Гвинея.“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top