Информационен център на Министерство на oтбраната

Спасение в „платинените 10 минути”

Огромна инвестиция в бъдещето на Въоръжените сили и в сигурността на обществото ни нарече президентът Румен Радев Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА.

Модерен Военномедицински симулационен тренировъчен център беше открит във Военномедицинска академия (ВМА). Той е уникално съоръжение за подготовка на военномедицински специалисти за държавите на Балканите, но се равнява и с едни от най-добрите в Европа. На площ от около 1000 кв.м, изграден на модулен принцип, на територията на Академията, центърът дава възможност да се пресъздават различни ситуации за пострадали при бойна обстановка – в реална или близка до реалната. Високотехнологични манекени симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Те позволяват „извършване” на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. А ултразвуков симулатор осигурява спешна ултразвукова диагностика в полеви условия. В центъра, проектиран по американски образец, ще се обучават курсантите – бъдещи военни лекари, курсантите от военните училища, бойните санитари и военнослужещите преди мисия. Обучението включва извършване на реанимационни и евакуационни действия на пострадали при бойни действия.

„Центърът е не само сбъдната дългогодишна мечта на ръководството на ВМА. Той е и обективна необходимост за подготовката на военните медици”, поясни при откриването началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Поражда го опитът от военните конфликти през последните 20 години и с него –

променената философия за спасяване на тежко ранените

и травмираните военнослужещи и граждани. Тази философия акцентира върху усилията на медиците в „платинени 10 минути” и „златния час”. „Факторът време и няколко елементарни, но изключително важни манипулации спасяват животи”, подчерта проф. Мутафчийски. „И военните медици трябва да бъдат подготвени за тези първи 10 минути, за да не допуснат да изтече пред очите ни животът на ранените войници. Имаме чудесни болници, ВМА се справя и с най-големите предизвикателства в медицината, но до тези болници пострадалите трябва да достигнат живи”, каза проф. Мутафчийски. Именно новият център отговаря на

съвременната концепция за военномедицинска подготовка

Той се състои от две тренировъчни зони. Първата пресъздава бойна обстановка, където обучаемите ще извършват действия по оказване на първата помощ на пострадали с последваща евакуация. Във втората зона ще се симулира медицинско осигуряване в полеви медицински формирования.

На територията на Центъра са изградени и 5 учебни зали за теоретичното и практическото обучение с утвърдени преподаватели от клиниките на ВМА. Разработените планове и програми за обучение са изцяло синхронизирани със съвременната концепция за военномедицинска подготовка в НАТО.

Президентът Румен Радев наблюдава демонстрациите на способностите за обучение на новия център и по-късно поздрави ръководството на ВМА за далновидността да насочи усилия и енергия за създаването му. Той пожела успех и на курсантите – бъдещи военни лекари за избора, които са направили в нелеката, но отговорна и високоблагородна мисия, която е в интерес не само на ВС, но и на цялото българско общество.

На откриването присъстваха  също заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник по военната сигурност на президента, генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътни войски, генерал-майор Димитър Петров – командир на ВВС, генерал-майор Валери Цолов – командир на СКС, и др.

Румен Радев, президент на Република България:

Искам да поздравя ръководството на ВМА и на Министерството на отбраната за създадения уникален за Балканския полуостров, единствен по рода си симулационен тренировъчен център за подготовка на военни медици. Уникален като сложност и съвременност на съоръженията – и за Европа. Това е една огромна инвестиция в бъдещето на нашите Въоръжени сили, в самочувствието и увереността на нашите военнослужещи. Това е огромна инвестиция за сигурността ни като общество. Центърът има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи на територията на страната. Националната ни сигурност изисква да имаме високоподготвени военнослужещи, готови да вземат участие във всяка една ситуация по защита на териториалната цялост и независимостта на България, както и в мисии зад граница. Още по-важно е тези военнослужещи да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има добре подготвени санитари, които да се притекат на помощ в случай на тежко раняване. Това, което видяхме, е повече от обещаващо.

Упражнението – първа помощ под обстрел

При откриването на симулационния тренировъчен център във ВМА на терен се разигра ситуация – упражнение от обучителните програми, разработени с националната гвардия на Тенеси в САЩ, по които се обучават американските военнослужещи: реална бойна обстановка, тежко ранен войник с травматична ампутация на едната подбедрица и с огнестрелна рана в гърдите.

Първата медицинска помощ се дава на мястото на инцидента под обстрел. Бъдещите военни лекари, курсанти от Военно-морското училище във Варна, показаха уменията си. Останалите им колеги от 4 и 5 курс наблюдаваха заедно с останалите присъстващи на откриването на центъра. Чу се „Раз-два-три: вдигни!“ и военните медици под продължаващия „обстрел“ придвижиха на носилка „ранения“ към лекарите в медицинския пункт на военното формирование. Там се обработват травмите и „раненият“ се стабилизира, за да бъде поет по-нататък в болница. Усилията на бойните санитари през „платинените 10 минути“ спасяват живот.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top