Информационен център на Министерство на oтбраната

Талибаните забраниха протестите

В новото правителство няма жени и хора на малцинствата

Талибаните забраниха протестите „за известно време” след три дни на демонстрации срещу властта им в различни градове на Афганистан и съобщения за убити, а занапред всички подобни прояви ще трябва да бъдат съгласувани с властите най-малко, ден преди да се проведат. Според новото вътрешно министерство причина е „нарушаването на обществения ред” в последните дни. С последния си ход талибаните продължават с разнопосочните сигнали, с които едновременно опитват да успокоят международната общност и затягат хватката около страната, три седмици след като овладяха столицата Кабул. Те увериха и че предстоят избори, макар и не каквито съвременните демокрации си представят.

В телевизионно интервю говорителят на талибаните Забихулла Муджахид каза, че „ще има избори, които да включват целия спектър на афганистанското общество на следващ етап”. Това обеща и заместник-министърът на информацията, според когото ще бъде протегната ръка на хора извън талибаните. Според него обаче талибаните са отхвърлили политическия плурализъм, тъй като „партиите отварят пътя за сектантска война”.

По-рано в сряда група афганистанки тръгнаха на протестно шествие от доминиран от хазарейците район в западен Кабул, за да протестират срещу състава на новото правителство, показват видеозаписи, публикувани в социалните медии. От тях се вижда как протестиращите скандират „Кабинет без жени е провал”, докато преминават по улиците на града. Други скандират „Работа, образование, свобода”.

Основните местни медии спряха да отразяват уличните протести, след като талибаните за кратко задържаха група журналисти, отразяващи демонстрация в Кабул във вторник срещу намесата на Пакистан в Афганистан. В „Туитър” се съобщава и за арестувани дори само защото поискали разрешение да отразяват. Пребити са най-малко двама журналисти от вестник в столицата, има и задържани.

Талибаните потушиха насилствено протестите в няколко други афганистански града във вторник, включително в Херат, Газни и Файзабад в провинция Бадахшан.

Талибаните обявиха състава на своето правителство във вторник, като в него няма жени. Ударите срещу правата на жените обаче продължиха – те няма да могат да спортуват. Това се отнася дори за известния женски отбор по крикет. Заместник-ръководителят на организацията на ООН за полово равенство Алисън Давидиан заяви, че липсата на яснота за правата на жените в Афганистан поражда осезаем в цялата страна „невероятен страх”. От страната пристигат съобщения, че на жени не се позволява да напускат домовете си без роднина от мъжки пол, а на някои не се разрешава да работят. В новия кабинет не са включени и представители на етническата група на хазарейците, която е третата по големина в страната и бе преследвана при предишното управление на талибаните в края на 90-те.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top