Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да попаднеш на точното място

[post-views]
Да попаднеш на точното място

След завършването на НВУ лейтенант Данаил Манаилов е избрал да служи в 91-ви инженерен батальон.

Роден съм в гр. Левски – Плевенско. След обучението си в Електротехникума в Горна Оряховица постъпих в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново през 2015 г. Завърших  го със специалност „Инженерни войски” през 2020 г. и бях назначен в 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и полк. Сега съм

           командир на взвод „Инженерни машини”

Така накратко се представя лейтенант Данаил Манаилов.

Как е избрал специалността в Националния военен университет? Исках да постъпя в армията. Увличах се по техническите науки и най-близката специалност до това, което учих в Електротехникума, ми се струваше, че е точно „Инженерни войски”. И наистина се оказа, че е така, отговаря лейтенант Манаилов.

В специалността през 2015 г. са били приети шестима души, но са завършили петима. Този, който е отпаднал, продължава да служи в армията, но вече като войник. Имали са доста практически занятия, тъй като е трябвало да бъде обхванат обемен и разнообразен материал. Нямало е разделение, както преди на „Строителни войски”, „Специални машини”, „Сапьори” и др. направления. Учили са специални машини, земекопни машини, за инженерно разузнаване… Наблягали са на базови машини, на основните системи, агрегати и възли. Но всичко това е вече зад гърба на лейтенанта.

В 91-ви батальон няма машина, която да не бях виждал. По-скоро трябваше да си припомням самите устройства на машините, защото за едни бях учил повече, за други – по-малко, с някои пък се запознах с начина им на управление. Но общо взето, ги знаех. Да, в батальона

              повечето от техниката е стара

обобщава лейтенантът, но посочва, че е добре поддържана.

За малко повече от година е участвал в КЩУ „Марица”, в лагерно обучение и ротни тактико-специални учения. Бил е взводен командир в почетни роти на различни чествания в гарнизон Пловдив. Като млад офицер не са го пропуснали да бъде дежурен на Коледа. А дежурството на Нова година се е паднало на лейтенант Никола Карагьозов, завършил НВУ една година преди него.

Ротен командир на лейтенант Манаилов е бил капитан Стоян Атанасов, но сега вече на тази длъжност е капитан Петър Петров. В същата рота е и тазгодишният випускник на Военния университет лейтенант Евгени Гърдев. Двамата лейтенанти се познават от курсанти, имали са съвместни занятия, тъй като в тях заедно са участвали всички курсове от специалността „Инженерни войски”.

Лейтенант Манаилов не крие, че във взвода му има текучество на сержанти и войници. Но пък постъпват нови военнослужещи. Категоричен е –

                   справят се със задачите

В батальона е идвал на стаж като курсант и районът му е направил много добро впечатление, не е очаквал толкова да е красив и поддържан. Живее на квартира в Пловдив с приятелката си в най-близкия квартал до формированието. Двамата са опознали Пловдив и харесват града.

Като първенец на специалността лейтенант Данаил Манаилов е имал право на избор при разпределението и е посочил да служи в 91-ви инженерен батальон. Заключава, че не е сбъркал в предпочитанието си и няма никакви разочарования от службата. И се надява по-скоро да приемат нова техника, като автогрейдери, валяци и по-съвременни багери, защото инженерните машини са неговото увлечение и са станали неизменна част от професията му.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани