Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна активната фаза на мащабните руско-беларуски военни учения „Запад-21“

[post-views]
Украинската армия предупреждава за раздвижване по беларуската граница

Въоръжените сили на Русия и Беларус дадоха началото на активната фаза на съвместните си мащабни военни учения „Запад-21“. В маневрите участват над 200 хиляди военнослужещи и десетки единици военна техника. Те ще продължат една седмица и ще се провеждат на девет полигона в Русия и пет на територията на Беларус.

Маневрите „Запад-21“ имат за цел да подсилят западния фланг на Русия и Беларус, като подобрят готовността на въоръжените сили на двете страни за реакция при криза, твърдят организаторите. Наред с десетки хиляди войници в стратегически учения ще бъдат включени 80 летателни апарата, 250 танка и 15 бойни кораба. От руското военно министерство съобщиха, че в ученията ще се включат и военни от Армения, Индия, Казахстан и Монголия.  Малко след началото на маневрите руските телевизии и разпространиха и първите кадри със стрелби с танкове и кораби и вдигането на изтребители във въздуха.

Провежданите на всеки 4 години военни учения „Запад“ очаквано и тази година разтревожиха повечето държави в НАТО и Украйна, които призоваха Русия към повече прозрачност. По повод опасенията руският президент Владимир Путин след срещата си беларуския си колега Александър Лукашенко увери, че ученията не са насочени към нито една държава, и ги определи като логични, предвид това, че НАТО става все по-активна по западните граници на руската федерация.

Очаква се лидерите на двете страни лично да инспектират маневрите, като за сега не е обявено, кога ще стане това.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани