Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Казахстан се оборудва с военни еърбъси

[post-views]

Димитър Ставрев

Централноазиатската държава е първият експортен клиент от 2005 г.

Казахстан подписа договор за 2 транспортни самолета „Еърбъс” (Airbus A400M Atlas), ставайки първият експортен клиент на производителя от 2005 г. насам. Доставките ще започнат през 2024 г.

На 1 септември 2021 г. Airbus обяви поръчката от централноазиатската нация за двата военнотранспортни самолета, отбелязвайки, че това е може би най-важният крайъгълен камък за мултинационалната програма, откакто Малайзия се присъедини през 2005 г.

„A400M ще се превърне във важно средство в тактическите и стратегическите операции на въздушния транспорт на Казахстан. А400М може да задоволи нуждите на страната от военни, граждански и хуманитарни мисии“, заяви Майкъл Шолхорн, главен изпълнителен директор на Airbus Defense and Space.

В казахстанските сили за противовъздушна отбрана A400M ще оперира заедно с ВТС C295, както и ветераните от съветската епоха Антонов Ан-12БП „Антей“ (който ще бъде заменен от C295), Ан-24, Ан-26, Aн-72 и Aн-2. Казахстан бе потенциален клиент на A400M, откакто в страната бяха проведени демонстрации на самолета през 2014 г. Airbus вече има поръчки за 176 самолета A400M от Белгия (7), Франция (50), Германия (53), Казахстан (2), Люксембург (1), Малайзия (4), Испания (27), Турция (10) и Обединеното кралство (22).

Клиент от Югоизточна Азия купува системи за бързоходни катери

На 1 септември 2021 г. в Тел Авив Rafael Advanced Defense Systems Ltd. обяви, че е сключила договор на стойност приблизително $ 80 млн. за доставка на цялостен пакет от военноморски системи за бързоходни катери тип Shaldag Mk V, произвеждани от Israel Shipyards за неназована държава в Югоизточна Азия. Договорът ще бъде изпълнен в рамките на 3 години.

Rafael ще предостави на клиента си усъвършенстван набор от военноморски оръжейни системи, който включва система за управление на бойни действия (CMS), дистанционно управляеми оръжейни станции Typhoon и Mini-Typhoon, ракети Naval Spike, система за вътрешна комуникация Sea-Com и тактическа комуникациона ситема BNET Tactical Data Link, както и други компоненти с пълни поддръжка и обслужване. Ран Тавор, вицепрезидент и ръководител на отдела Naval Warfare Systems на компанията заяви: „Нашите военноморски приложения интегрират новаторските и доказани в бой технологии от Rafael в множество домейни, което заедно с натрупания опит в големите военноморски проекти с клиенти в целия свят е важно предимство. Специализираното портфолио от военноморски системи използва световноизвестните и най-новите технологични иновации на компанията, като усъвършенствана военноморска ракетна система Naval Spike, използваща електрооптична глава за самонасочване, компютърно наблюдение, изкуствен интелект и алгоритми за вземане на решения, което дава възможност за широк спектър от персонализирани възможности за интеграция“.

Представиха нов вариант на огнемета „Шмель

От по-тежките индивидуални оръжия на изложението „Армия 2021“ в парка „Патриот“ край Москва е представена една от модернизираните версии на легендарния реактивен пехотен огнемет (РПО) „Шмель“ („Пчела“). Този експонат принадлежи към ново поколение нападателни оръжия, значително различни от базовия модел.

В процеса на усъвършенстване руските дизайнери са успели да повишат 2 пъти мощността на бойната глава да увеличат обхвата 1,8 пъти и да намалят масата на огнемета 1,3 пъти. Калибърът е намален от 93 на 90 мм, прицелната далечина е увеличена от 600 на 800 м, далечината на полета е увеличена от 1000 на 1800 м, а масата е намалена от 11 на 8,8 кг.

„РПО „Шмель“ е особено ефективен в условия, когато използването на артилерия е трудно или невъзможно. Всъщност по отношение на ефективността на удара в близък бой върху всички видове цели (с изключение на танкове) огнеметът не отстъпва на ефекта от 152-мм артилерийски осколъчно-фугасен снаряд“ се отбелязва в брошурата на ОАО „Конструкторское бюро приборостроения“ им. Шипунова (КБП, влиза в състава на концерна „Високоточни комплекси“).

Най-ново

Виж още

Избрани