Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спецсили срещу „Сребърните вълци”

[post-views]
Спецсили срещу „Сребърните вълци”

След „Тракийско лято 2021” днес завършва и съвместната българско-американска подготовка JCЕТ

На територията на страната действаше паравоенна организация, наречена „Сребърните вълци”, която се поддържаше от една чужда държава. Тази организация имаше подривна дейност в района на Летище Чешнегирово…

Това бе тактическа обстановка по време на вече завършилата съвместна българско-американска летателна подготовка „Тракийскo лято 2021“, отделна част от учебно-тренировъчните скокове. В района на „Чешнегирово” бе развърната една американска група в отговор на криза –  база, която реално съживи цялото летище. Оттам се управляваха полетите на авиацията, извършаваше се товарене и разтоварване на транспортните самолети, зареждане на самолетите, без да бъдат спирани двигателите и редица дейности, характерни за едно летище в бойна обстановка. Това досега не бе правено и беше ново като елемент, обясни  ръководителят на парашутната подготовка в рамките на „Тракийско лято 2021“ подполковник Иван Богданов – командир на Учебния център за подготовка и бойно осигуряване в Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Развърнатата американска база на територия на страна – член на НАТО, е имала свои сили за охрана. И както е по сценария, базата почти всекидневно е била подлагана на нападения. Проведени са били три малки тактически учения, свързани с общата обстановка на „Чешнегирово”, в които са участвали български и американски военнослужещи.

При първото учение бе получена предварителна разузнавателна информация, в която беше казано, че „Сребърните вълци” притежават средства за заглушаване на GPS управлението на самолетите. В резултат на въздействие на противника бе се получил сблъсък във въздуха на два собствени самолета Ф-16. Двамата пилоти катапултираха в район около „Чешнегирово”. Първата задача беше свързана с тяхното издирване и спасяване, за да не попаднат в плен на „Сребърните вълци”. Екстремно, в кратък период от време, буквално за един час, бяха планирани операции, отбеляза подполковник Иван Богданов.

Имало е инфилтрация на българско-американски тим по парашутен способ –  със скок на свободно падане. На терен е било организирано търсене. Пилотите са били открити и спасени.

По тактическата обстановка на второто учение паравоенната групировка е била заловила военнослужещи от коалиционните сили на летището, задържани в близост до „Чешнегирово”. Постъпила е информация от местни източници къде точно е задържането и е организирана операция за спасяване на задържаните.

Отново се е провело инфилтриране на групи от Специалните сили. Те са се придвижили и са нахлули в сградата. Неутрализирали са противника, спасили са военнослужещите и са ги евакуирали.

Третото учение се е провело, когато действително участниците в съвместната българско-американска подготовка JCЕТ са се прехвърли от други райони в „Чешнегирово” при военнослужещите от „Тракийско лято 2021”. И са започнали да изпълняват задачи по издирване на елементи от паравоенната групировка на местността.

Базата беше нападната с минохвъргачки, имаше ранени и се задейства смесен тим от бойни санитари, за да засилят медицинското осигуряване. Организирана бе евакуацията на всички ранени със С-130 „Херкулес” от бойното поле до „Роля 2” – специализирано медицинско заведение, където можеше да бъде оказана висококвалифицирана помощ, разказа подполковник Иван Богданов. Всъщност, заяви той, при това трето учение заедно действаха участниците в „Тракийско лято 2021” и съвместната българско-американска подготовка JCЕТ. Ръководителят на парашутната подготовка в рамките на „Тракийско лято 2021“ припомни, че в учението освен ВВС на САЩ и България, са участвали и над 100 оператори от СКСО. За първи път са били изпълнени съвместни българско-американски скокове от голяма височина с ръчно разтваряне на парашута в рамките на тактическите занятия. Използвани са парашутите с кръгъл купол МС-6 и „летящо крило” RA-1.

           С нови прибори за нощно виждане

Днес завършва съвместната българско-американска подготовка JCЕТ, започнала на 16 август. Участваха над 40 военнослужещи от Специалните сили на България и САЩ. Целта на тази подготовка бе да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда.

До 27 август операторите от Специалните сили отработваха различни тактики, техники и процедури на УЦ „Црънча“, а от 1 септември се прехвърлиха на Летище Чешнегирово, където се проведе заключителният етап от съвместната подготовка, включващ цялостно планиране и провеждане на специални операции.

По време на съвместната подготовка активно се използваха новопридобитите на въоръжение в СКСО на Българската армия прибори за нощно виждане, които определено повишиха способностите на операторите за изпълнение на поставените задачи в тъмната част на денонощието. Също така в хода на заключителната част от подготовката с цел максимално симулиране на условия, близки до реалните, се използваха маркиращи боеприпаси от типа FX Simunition UTM, както и тактически платформи с висока проходимост (ATV Pollaris). При съвместната подготовка стремежът бе да се надгради постигнатото и да се увеличи сложността на задачите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани