Информационен център на Министерство на oтбраната

Lockheed Martin показа за първи път прототипа на свръхзвуковия самолет X-59

Lockheed Martin показа за първи път прототипа на свръхзвуковия самолет X-59

Американският оръжеен производител Lockheed Martin публикува снимка от финалното сглобяване на първия прототип на свръхзвуков самолет X-59, създаден по т. нар. тиха свръхзвукова технология. Проектът е съвместна разработка на звеното за проекти на Lockheed Martin – Skunk Works и НАСА.

X-59 QueSST е създаден с цел да събира данни от обществените нагласи към тихата свръхзвукова технология благодарение на уникалния дизайн на самолета. Данните ще дадат възможност на НАСА да осигури информация на регулаторите за изработване на стандарт за допустим шум от свръхзвукови самолети за търговски цели, така че да предизвика премахване на забраната за свръхзвукови надземни полети.

X-59 QueSST е дълъг 29 m, размахът на крилете е 8,9 m, достига свръхзвукова скорост от M1,4 и може да лети на височина до 16 764 m. Ключово изискване за дизайна на X-59 е така да имитира по-голям свръхзвуков самолет, че при осъществяването на серии от полети над населени места в САЩ да се измери поносимостта на хората към шума.

Технологичният пробив с X-59 QueSST отваря големи възможности пред производителите на самолети в света, тъй като пътниците ще имат възможността да пътуват за двойно по-кратко време до дадена дестинация отколкото в момента.

Източник: pan.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top