Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Направени са съвместни тренировки между МВР и МО във връзка с охраната на границата

[post-views]
Пламен Йорданов и Александър Петков са новоназначените заместник-министри на отбраната

Определени са местата за настаняване, местата за извършване на отделните патрули, отговорностите са разпределени, направени са съвместни тренировки между МВР и МО, между войници и полицаи, за да знаят какво се очаква при съвместното патрулиране. Това каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов в отговор на въпрос дали на този етап са предвижда да помагат на МВР във връзка с очакваната мигрантска вълна.

Засега миграционният натиск намаля по много причини, дискутирани в Съвета по сигурността към Министерския съвет. Въпреки това оставаме с тази готовност, с подготвените хора, които имат готовността в рамките на тези 36 часа, които може да бъдат и по-малко – в зависимост от обстановката никой няма да чака 36-ия час, за да отиде на границата, посочи Йорданов.

Той обясни, че са имали няколко срещи с МВР, включително и на оперативно ниво, където са участвали представители на Сухопътните войски. Цялото взаимодействие по отношение на изпълнение на съвместните задачи между МО и МВР по охрана на държавната граница е решено, посочи заместник-министърът на отбраната.

Пламен Йорданов и други представители на политическото и на военното ръководство на МО участваха днес в последното заседание на Комисията по отбрана в този парламент, на което, след дискусия и с критични забележки, беше приет докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2020 година, който няма да влезе в пленарната зала. Оценката е, че с така заложения военен бюджет и параметри, и достигането през 2024 г. на 2 процента от БВП за отбрана, много трудно би могло да се направи цялостна модернизация, цялостно превъоръжаване и премахване най-вече на зависимостите, които са били трупани през последните 20 или повече години, коментира заместник-министър Йорданов след участието си в заседанието. Може би трябва да се помисли в по-широк мащаб, тези изказвания, които направиха представители на различни политически сили, говорят, че загрижеността е факт, но е необходима детайлна оценка и най-вече политическа воля. Не само да се осигурят финансови средства, а трябва да се създадат съответните механизми за придобиването на необходимата техника, посочи Йорданов.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани