Информационен център на Министерство на oтбраната

Евакуираха работили за България афганистанци

Афганистански граждани, работили за Република България, бяха успешно евакуирани в нашата страна

Министърът на отбраната беше на борда на самолета от Исламабад до София

Афганистански граждани, работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство, бяха успешно евакуирани. Операцията беше организирана и проведена от Служба „Военно разузнаване“ по указания на министър-председателя Стефан Янев, под прякото ръководство на министъра на отбраната Георги Панайотов и със съдействието на министъра на външните работи Светлан Стоев, съобщиха от МО. За успешното осъществяване на евакуацията съдействаха също посланикът ни в Пакистан Ирена Ганчева и представители на междуведомствената работна група, които организираха своевременното посрещане, настаняване и транспортиране на афганистанските граждани до нашата страна.

Министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, извършил полета от Исламабад до София, осъществен от Държавния авиационен оператор.

В рамките на визитата в Ислямска република Пакистан министър Панайотов се срещна с федералния министър на отбраната Первез Хатак. По време на разговорите двамата министри обсъдиха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, поддържането на установения добър диалог между страните в сферата на сигурността, възможностите за обучение и военнотехническо сътрудничество, както и развитието на взаимодействието в други сфери от взаимен интерес.

Обменени бяха мнения по последното развитие на ситуацията в Афганистан и предизвикателствата за стабилността в региона. В делегацията, водена от военния министър, бяха включени генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, както и експерти от Министерството на отбраната и МВнР.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top