Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пълзящо напрежение: Полша дислоцира войски по източната си граница

[post-views]

Полша обяви, че е изпратила военни части по източната си граница, за да подсили сигурността й. Варшава посочи като причина започналите съвместни военни учения между армиите на Русия и Беларус „Запад-21“. Освен Полша маневрите, в които участват 200 хиляди войници, вдигнаха червен флаг в НАТО и страните от Балтийския регион – Латвия, Литва и Естония.

Това е най-голямото дислоциране на военни части от казармите в северозападните части на Полша, към източните й граници, където се провеждат мащабните военни игри „Запад-21“.

„Най-важното за нас е Полша и гражданите й да са в безопасност. Това наложи подсилването на границата с военни части“, заяви полския министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Малко преди началото на ученията „Запад-21“ няколко страни от източния фланг на НАТО, сред които и Полша, ги определиха като агресия.

НАТО също призова Русия за повече прозрачност за маневрите, които се провеждат почти по цялата  й западна граница, както и на територията на Беларус.

Малко преди началото на меневрите руският президент Владимир Путин увери, че те не са насочени срещу нито една държава, но са логични на фона на засиленото военно присъствие на НАТО в по западните й граници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани