Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тимове задържаха член на вражеска групировка

[post-views]
Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили

Тимове задържаха член на вражеска групировка

Формирования от Специалните сили на Гърция и България участваха от 5 до 11 септември в съвместна подготовка по програмата МСP-21, която се проведе на територията на южната ни съседка.

Гръцко-българската подготовка протече в 4 фази, в които бяха засегнати учебни въпроси от основните дисциплини, свързани с придобиването на компетентности от операторите в Силите за специални операции (ССО), а именно –  медицинска, инженерна, огнева и тактико-специална подготовка. Съвместната подготовка завърши с демонстрация на способности на снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни тимове за бързо реагиране с бронирани машини „Хамър”, тимове за директни действия, които проникнаха в сграда, овладяна от противников елемент с цел задържане на високопоставена личност от вражеска групировка. Беше осигурена и проведена медицинска евакуация посредством вертолет UH-1.В заключителната част се включи и тим за непосредствена поддръжка, който се инфилтрира по способа „рапел“ от вертолет UH-1.

На демонстрациите на способности от българска страна присъстваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о. з. генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 г. Представители на домакините бяха генерал-лейтенант Цицикостас –  командир на Командването за специална война, генерал-майор Вунисиос – командир на 1-ва пехотна дивизия и бригаден генерал Алексакис –  командир на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада. Високопоставените гости изразиха задоволство от показаните умения на участниците в съвместната подготовка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани