Информационен център на Министерство на oтбраната

На Международния военнотехнически форум „Армия 2018“ руската компания „Ростех“ представя нова екипировка за войника на бъдещето „Ратник-3“. Това е екзоскелет, облечен върху истински войник, изработен от леки въглеродни сплави, който подпомага опорно-двигателния му апарат при пренасяне на товар. Този товар обикновено включва облеклото, обувките, каската, специалното оборудване, въоръжението и боеприпасите. Шлемът на това екзооблекло е херметичен и служи и като противогаз. Екзоуниформата има и противоосколочна и противокуршумна защита. В бъдеще този екзокостюм може да облекчи значително работата на войниците и по време на продължителни походи, и при щурмови операции.

Захранваните с батерии костюми на „Ратник-3“ биха позволили на бойните отряди да стрелят с картечници с една ръка, при това с компютърна точност. Тази футуристична екипировка трябва да даде възможност на войниците да бягат по-бързо и да носят по-тежки раници без да се уморяват.

Създателите на този истински войник на бъдещето вече от години провеждат тестове, свързани с усъвършенстването на дизайна, и се надяват до 2025 г. „Железният човек“ да бъде изпитан на бойното поле.

Главният конструктор на тази животоспасяваща система за войниците на бойното поле Олег Фаустов заявява, че основният проблем при създаването на такива екзоскелети са акумулаторните батерии, които трябва да притежават точно определени характеристики. Той допълва, че такива батерии в момента са в процес на разработка. И след успешното им разработване екзоскелетът ще стане активен, тъй като сегашният е пасивен. Този пасивен екзоскелет не се нуждае от захранване и подпомага войника при пренасяне на товари до 50 кг. Той тежи между 4 и 8 кг. Специалистите от „Ростех“ уверяват, че активният екзоскелет ще влезе в екипировката на войника на бъдещето „Ратник-3“.

В крайна сметка обаче военните инженери изведоха „Железния човек“ на стрелковия полигон. Облякоха един боец в екипировката с конструкция от титан и му връчиха автоматично оръжие. С една ръка боецът изпрати всички куршуми в десетката и разпердушини мишената. Експертите бяха във възторг и бяха готови веднага да го предложат на армията, която да го въведе на въоръжение. Но това няма да стане веднага, защото трябва да се реши най-важният проблем за активния екзоскелет – батерията.

На този етап тя не притежава необходимата мощност и издръжливост. Освен това държавата трябва да бъде убедена, че това няма да стане поредната скъпа играчка на военните инженери. Те обаче гарантират, че след 5-10 години проектът „Ратник-3“ ще бъде напълно завършен.

Трябва да припомним, че създаването на екзоскелети за армията не е нова тема. Още през 60-те години в САЩ под егидата на военното ведомство създават екзоскелет, който с една ръка повдига 110 кг. Но… той самият тежи 600 кг и е абсолютно неприложим.

По тази причина едва сега, с появата на новите висши технологии, военните инженери успяха да създадат приемлив вариант на екзоскелет. Разбира се и сега възникват проблеми. От хуманитарните среди задават въпроса защо такива технологии се прилагат само за военни цели, а не се внедряват и в гражданското общество. Защото и там тази технология би могла да бъде от голяма полза. Тя би могла да бъде изключително ефективна при спасителни и хуманитарни операции като разчистване на развалини, спасяване на пострадали при пожари и наводнения. Може да се използва и за медицински цели –  например да улеснява хора, които трудно се придвижват. Тези неща са важни и най-вероятно в бъдеще екзоскелетите ще намерят приложение и във военната, и в гражданската сфера.

Безпилотна подводница открива морски мини

В средата на август американската компания „Дженерал Дайнамикс“ официално откри новия си цех за производство на безпилотната подводница „Найффиш“. Събитието се проведе в щата Масачузетс. Присъстваха и журналисти от Вашингтон, за които беше осигурен транспорт.

Новият подводен дрон е създаден да открива заровени или дънни мини. Размерът на производственото помещение, изградено специално за изработване на „Найффиш“, има площ 2 400 кв. м. Производствените планове предвиждат всеки месец компанията да пуска на вода по един дрон. Първите пет дрона ще бъдат използвани за провеждане на тестове от Военноморските сили на САЩ.

Системата Knifefish е предназначена за разполагане на корабите от крайбрежната отбрана (литорални). Системата използва авангардни сонари и автоматичен софтуер за разпознаване на целите и действа като извънбордови сензор, докато корабът остава далеч извън границите на минното поле.

Космически самолет за многократна употреба

Вестник „Лос Анжелис Таймс“ наскоро съобщи, че по поръчка на американските военни „Боинг“ строи космически самолет за многократна употреба чрез публично-частно партньорство. Причината за това е новото поколение  GPS сателити, които трябва да да бъдат изведени в космоса през тази или следващата година. Обикновено това се прави от 60-метрова ракета, която извежда спътника в космоса, като по договор разходите са над 80 млн. долара. Но тъй като настъпва моментът за деактивиране или прекратяване на дейността на спътници, американските военни започнаха да обмислят по-евтин начин за извеждането на новите в космоса. Целта е да се създаде по-малък ракетен самолет, който да може да извежда 10 спътника за 10 дни. И едно отиване и връщане да струва 5 млн. долара.

Първият тест на новия ракетен самолет трябва да се проведе през тази година, което подсказва за нарастващия интерес на Министерството на отбраната на САЩ към технологията за ракети за многократна употреба. При това по евтини и по-бързо изпълняващи задачите. От 26 юни до 6 юли в щата Мисисипи се провеждат изпитанията на ракетният двигател на новия самолет, известен като AR-22. Той е тестван успешно10 пъти за 240 часа.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top