Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каймакчалан – близо до Бога и до орлите

[post-views]
Каймакчалан –  близо до Бога и до орлите

Почетоха паметта на загиналите воини от Първата световна война

На 9 септември за поредна година българска делегация изкачи връх Каймакчалан в Гърция и почете паметта на загиналите воини от Първата световна война. На този връх, близо до Бога и до орлите, преди 105 години над 3000 български воини са оставили костите си в „Дупките на ужаса“.

Историята е тъжна. Разказана е ден по ден, атака след атака. Във военните дневници бойните действия са описани толкова детайлно, че можем да се пренесем в онези студени, тежки, облачни дни, в които българските командири взимат решения, които остават написани с кръв в историята на Първата световна война. Тези хора застават отговорно зад решенията си и водят към смърт и победа българските полкове. Тези велики българи не са забравени. Всяка година на мястото на тяхната гибел, военнослужещи, родственици на участвалите в сраженията и българи, тачещи своята историческа памет и Отечество, изкачват връх Каймакчалан и отдават заслужена почит.

Заупокойна молитва в памет на загиналите по традиция бе отслужена от ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, ректор на Православна духовна академия и Пловдивска духовна семинария. На церемонията присъстваха генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Цвета Караянчева – председател на 44-то Народното събрание, о.з. генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 г., представители на посолството и генералното консулство на  България в Гърция, кметът на община Садово Димитър Здравков, Богдан Боцев и Жельо Бойчев с техните семейства, воини от Специалните сили на БА.

В обръщението си генерал-майор Матеев приветства всички присъстващи от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната и им благодари, че не забравят миналото си и възпитават своите деца в любов към род и родина. „Всяко късче от славната история на Българската армия заслужава нашата почит и преклонение. Тези смели българи, които загинаха на този връх, не знаеха, че днес ще ги наричаме герои, но знаеха много добре как да воюват и да защитават предано своето семейство, своя командир, Българската армия и своята родина. Вечна слава на героите!“, каза командирът на СКСО.

Вълнуващ откъс от книгата „Каймакчалан“ на Красимир Узунов прочете г-жа Караянчева, а генерал Попов отбеляза, че този връх дава сила, защото тук се е извисил духът на много безименни хора и на това място може да се види и чест, и слава, достойнство, мъжество и храброст.

В памет на загиналите бяха положени венци от името на министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира и личния състав на СКСО, Генералното консулство на Република България в Солун и община Садово. Церемонията завърши с изпълнение на българския химн от всички присъстващи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани