Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбраната сближи САЩ, Великобритания и Австралия

[post-views]
Отбраната сближи САЩ, Великобритания и Австралия

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха създаването на тристранно партньорство в сферата на сигурността в Индо-Тихоокеанския район, с което Австралия ще може да се сдобие с атомни подводници на фона на увеличаващото се влияние на Китай в региона, предаде „Ройтерс“. В рамките на партньорството, обявено от американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския премиер Скот Морисън, САЩ ще предоставят на Австралия технологии и възможност за разполагане на атомни подводници, казаха пред журналисти високопоставени служители на американската администрация. Тримата лидери съобщиха за споразумението по време на виртуална среща. Инициативата бе наречена AUUKUS (от наименованията на Австралия, Великобритания и САЩ).

Високопоставен представител на американската администрация съобщи на брифинг, че тази стъпка предвижда обмен на информация между министерствата на отбраната и на външните работи на трите страни, както и сътрудничество в киберпространството. Страните планират да развиват и сътрудничество в сферите на изкуствения интелект и квантовите технологии.

Australia’s Prime Minister Scott Morrison, center, appears on stage with video links to Britain’s Prime Minister Boris Johnson, left, and U.S. President Joe Biden at a joint press conference at Parliament House in Canberra, Thursday, Sept. 16, 2021. The leaders are announcing a security alliance that will allow for greater sharing of defense capabilities — including helping equip Australia with nuclear-powered submarines. (Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Всички признаваме необходимостта за осигуряването на мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския район в дългосрочен план, каза Байдън. Морисън посочи, че подводниците ще бъдат строени в Аделаида в тясно сътрудничество със САЩ и Великобритания. „Но нека да внеса яснота – Австралия не се стреми да получи ядрено оръжие или да се сдобие с ядрен потенциал. Ще продължим да изпълняваме ангажиментите си за неразпространение на ядрено оръжие“, отбеляза Морисън.

Най-ново

Единична публикация

Избрани