Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия купува 56 транспортни самолета

[post-views]
Индия купува 56 транспортни самолета

Димитър СТАВРЕВ

40 от тях ще бъдат произведени по инициативата Make in India

На 9 септември Комитетът по сигурността на правителството на Индия одобри закупуването на 56 транспортни самолета C-295MW от Airbus Defense and Space S.A. (Испания), за нуждите на ВВС на Индия (IAF). Транспортният самолет C-295MW е с капацитет 5-10 тона, със съвременна технология, който ще замени остаряващите самолети Avro на IAF. Самолетът има задна рампа за бързо товарене и десантиране на войски и товари.

16 самолета ще бъдат доставени в летящо състояние от Испания в рамките на 48 месеца от подписването на договора, а 40 самолета ще бъдат произведени в Индия от TATA Consortium в рамките на 10 години от подписването на договора. Това е първият по рода си проект, при който военен самолет ще бъде произведен в Индия от частна компания. Всичките 56 самолета ще бъдат оборудвани с индийски системи за радиоелектронна борба. Проектът ще даде тласък на аерокосмическата индустрия в Индия по инициативата „Make in India“ на правителството, тъй като предлага уникална възможност за индийския частен сектор да навлезе в технологично интензивната и силно конкурентна авиационна индустрия. Проектът ще увеличи вътрешното производство на самолети, което ще намали зависимостта от вноса и ще осигури очакваното увеличение на износа.

Предвижда се голям брой детайлни части, възли и основни компоненти от аероструктури да бъдат произведени в Индия. Програмата ще действа като катализатор за генериране на заетост в аерокосмическата индустрия на страната и се очаква да генерира директно 600 висококвалифицирани работни места, над 3000 непреки работни места и допълнителни 3000 възможности за заетост със средни умения с повече от 42,5 млн. човекочаса работа в рамките на космическия и отбранителният сектор на Индия. Това включва развитие на специализирана инфраструктура под формата на хангари, сгради, перони и пътеки за рулиране. Преди завършване на доставките, е планирано изграждането на съоръжение за обслужване на ниво D (MRO) за самолетите C-295MW в Индия. Очаква се това съоръжение да действа като регионален център за MRO за различни варианти на самолетите С-295.

Руският флот се подсилва с нов ракетен кораб

На 17 септември в Зеленодолск (Русия), в корабостроителния завод „М. Горки“ се състоя тържествената церемония по спускане на вода на десетия малък ракетен кораб (МРК) проект 21631 „Буян-М“ за нуждите на руския ВМФ. 

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че многофункционалните кораби от проект 21631 вече демонстрираха своята ефективност през 2015 г. когато от акваторията на Каспийско море осъществиха ракетен удар с крилати ракети „Калибр“ по терористични цели в Сирия.

Новият кораб ще носи името „Град“ и е десетият съд проект 21631, построен в Зеленодолск за ВМФ на Русия. Той бе заложен през април 2017 г., а предаването му на ВМФ е планирано за 2022 г.

МРК тип „Буян-М“ са от типа „река-море“ и са предназначени за подсилване на надводни бойни групи в близката морска зона. Корабите са оборудвани с най-модерните артилерийски, ракетни, противодиверсионни, зенитни оръжия и радиотехнически системи, включително най-новата далекобойна универсална ракетна система „Калибр-НК“.

Водоизместването на МРК проект 21631 е 949 тона, дължината е 75 метра, а широчината е 11 метра. Максималната скорост е 25 възла. Далечината на плаване е 4630 километра, автономността е 10 дни. Екипажът е от 52 души.

Нов хибриден наземен робот

На започналото на 14 септември в Лондон отбранително изложение DSEI, Israel Aerospace Industries презентира за първи път REX MK II, най-новия си наземен робот, предназначен за британски войски.

„IAI подписа договор с Великобритания през второто тримесечие на календарната година и е продал машината и на други европейски страни“ заяви Рани Авни, зам.-генерален мениджър на IAI по роботика и автономни системи, но отказа да посочи другите държави.

Леката безекипажна сухопътна машина се основава на предишния опит на IAI в изграждането на роботизирани машини. REX може да изпълнява редица мисии и предлага подобрена маневреност с задвижване на четирите колела, възможност за изкачване на препятствия, значителна издръжливост и голям капацитет от 1,3 тона.

Хибридно-електрическата машина е способна на „безшумно патрулиране“, което означава, че може да изпълнява определени мисии, без да работи двигател, който би позволил лесно й откриване от вражеските сили.

Роботът се движи по суша, но е и амфибиен и може да преодолява водни препятствия. Той е предназначен да изпълнява автономни мисии или да бъде управляван от един оператор дистанционно. Проектиран е да поддържа пехотни и специални сили, независимо дали чрез събирането на разузнавателна информация, логистична подкрепа или атаки на отдалечени локации.

С наличния полезен товар от 1,3 тона REX може да превозва голямо количество храна, вода, боеприпаси, медицинско оборудване или други консумативи и може да помогне за евакуацията на ранен персонал на носилки.

REX е оборудван със система от електрооптични сензори и радар и може да бъде въоръжен с оръжия като 7,62 мм лека картечница и 12,7 мм тежка картечница.

Най-ново

Единична публикация

Избрани