Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Район като райско кътче

[post-views]

Още от вида на портала на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и полк може да се направи предположение какъв е неговият район. Мнозина казват, че той е един от най-благоустроените в Българската армия. Формированието в Пловдив, създадено като позиционен полк на 1 април 2000 г., е наследило част от района на закрита Строителна дивизия. И си личи, че тук е работено с голям размах, но и с визия.

Като верни пазачи пред портала са скулптурите на два лъва. В района ме придружават скоро назначената на длъжност „Връзки с обществеността” Атанаска Делчева и лейтенант Данаил Манаилов. И двамата са добре запознати с претворените в монументи и художествени пана важни събития и личности от историята на България.

На централната алея е изграденият през 1975 г. паметник на майстор Кольо Фичето, като символ на Строителната дивизия, която е била в района. Близо до него е шадраванът със скулптурата на тракийския певец Орфей, изработен от метал, в композиция с други орнаменти. Изградена е през 1971 г.

Разходката в района продължава. Впечатляват паната по сградите. Личи си, че е мислено и за мястото на всяка скулптура. На малко възвишение е композицията „Хвърковатата чета на Бенковски”, проектирана и изградена от проф. Зеятин Нуриев. Продължаваме до архитектурния резерват и битов кът „Гергана” със старинно оформени помещения. Своя труд за него са положили наборни войници, а реставрацията е извършена след 2000 г. Тук, до оградата на района се помещаваше преди и малка  зоологическа градина. Имаше случай, когато войници търсеха през нощта избягалата лисица. Минали времена!

Правим лека обиколка, за да стигнем до стената-барелеф на българските ханове и царе. Не може да не породи възхита това творение на скулптора Камен Гарена.

Тръгваме към портала. Малко преди него величествено се възвишава паметникът на Хан Аспарух на кон, изграден от 174 части и дело на скулптора Вежди Рашидов, когато е бил войник в Строителната дивизия, поне такива са сведенията на военнослужещи и цивилни служители.

Завършваме обиколката на района. Някой го беше определил като райско кътче. Пропуснахме параклиса, паметници и много пана. Но не могат да се опишат всички забележителности. Те трябва да се видят и да се усети тяхното въздействие, така, както правят всекидневно военнослужещи и цивилни служители от 91-ви батальон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани